Klebsiella pneumoniae

Mostar: Inspekcijski nadzor potvrdio bakteriju; Tužiteljstvo preuzima slučaj

Vijesti / Flash | 11. 10. 2016. u 14:50 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna uprava za inspekcijske poslove izvršila je, 26. i 27. rujna ove godine, inspekcijski nadzor u oblasti zdravstvene inspekcije u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SBK) Mostar, a predstavka se odnosila na slučaj smrti nedonoščadi na Odjelu za intenzivno liječenje i neonatologiju Klinike za dječje bolesti.

U priopćenju za javnost navodi se da je izvršen uvid u dostavljenu medicinsku dokumentaciju za osam nedonoščadi, a federalni zdravstveni inspektori će (shodno zakonskoj regulativi i u okviru nadležnosti) poduzeti zakonom propisane mjere, te će o utvrđenom u tijeku inspekcijskog nadzora biti obaviješteno nadležno tužiteljstvo.

Pogoršanje stanja

Ističe se da je inspekcijskim nadzorom konstatirano da su sve bebe - nedonoščad smještene na Odjel za intenzivno liječenje u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar.

Pročitajte i: Ispovijest roditelja preminulih beba: Žao nam je što porod nije obavljen negdje drugo

Tijekom boravka na Odjelu za intenzivno liječenje dolazi do pogoršanja zdravstvenog stanja nedonoščadi te se na osnovu kliničke slike ordinira odgovarajuća antibiotska terapija i uzimaju uzorci na hemokulturu.

Nakon ponovljenih nalaza hemokulture, kod svih nedonoščadi koja su smještena na tom odjelu izolirana je bakterija Klebsiella pneumoniae (sloj ESBL), a u jednom slučaju iz nalaza brisa vrha katetera izolirana je Klebsiella pneumoniae. Pored provedene antibiotske terapije, četvero nedonoščadi je umrlo, a četvero nedonoščadi (koje je imalo sličnu kliničku sliku uz pojavu simptoma sepse) je izliječeno - navodi se.

Izvršena obdukcija

Inspektorima su za vrijeme nadzora predočene uputnice za Odjel za patologiju radi vršenja obdukcije za umrlu nedonoščad. Od četvoro umrle nedonoščadi, uz pristanak i na zahtjev roditelja, izvršena je obdukcija jednog novorođenčeta, te se čeka nalaz obdukcije koji treba biti dostavljen federalnim zdravstvenim inspektorima.

''Federalni zdravstveni inspektori izvršili su 4. listopada uvid u protokole i prijave u Zavodu za javno zdravstvo HNŽ Mostar te konstatirali da je Zavod 27. 9. 2016. godine zaprimio osam prijava bolničke infekcije koje je ispunio ordinirajući liječnik Odjela za neonatologiju i intezivno liječenje Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, prema Pravilniku o uvjetima i načinu provođenja mjera za sprječavanje i suzbijanje bolničkih infekcija na Obrascu broj 1 koji je nepotpun u smislu da nedostaju podaci koji se odnose na dijagnozu, terapiju, ishod, datum smrti i napomene bolničke komisije. Prema istom pravilniku (na Obrascu 2 - uzročnici bolničke infekcije) pod točkom 6 zaokružena je Klepsiella spp. na svih osam prijava'', ističe se.

Inspekcijski nadzor u oblasti zdravstvene inspekcije izvršen je na osnovu pismenog zahtjeva Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije, a federalna uprava za inspekcijske poslove izvršila ga je zajedno s kantonalnom sanitarnom inspektoricom koja je vršila inspekcijski nadzor iz oblasti koju kontrolira sanitarna inspekcija na Odjelu za intenzivno liječenje i neonatologiju u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru.

Roditelji tvrde: Bolnica je neuvjetna

Podsjećamo, da su u SKB Mostar u nepunih mjesec dana preminule tri bebe. Sredinom kolovoza, točnije 16. i 21. preminula su dva dječaka iz Mostara. Treći dječak koji je preminuo 10. rujna je iz Drvara.

Roditelji preminulih beba tvrde kako su njihove bebe bile dobrog zdravstvenog stanja, ali im se ono boravkom u bolnici pogoršalo. Tvrdili su kako su njihove bebe preminule od bakterije koju su dobili u bolnici.

''Roditelji ulaze bebama s maskama i rukavicama, no liječničko osoblje ulazi i izlazi bez njih. Čistačice istom krpom sve brišu. Ta bolnica je posve neuvjetna", smatraju roditelji preminulih beba. 

Sve je sterilno

Iz SKB Mostar su rekli kako su učinili sve da spase bebe.

"To su bila nedonoščad. Rođeni su prije 37. tjedna. Majke su imale neke probleme koji su mogli utjecati na zdravlje te novorođenčadi", kazala je Vesna Brkić, direktorica Klinike za dječje bolesti SKB Mostar.

Pročitajte i: Smrt beba: Iz bolnice kažu da su učinili sve što su mogli

Prošle godine, međutim, na ovom se odjelu bila pojavila zaraza bakterijom iz probavnog trakta, koja se pojavila i u ovom slučaju. Kontrole su pooštrene.

Na odjelu odbacuju odgovornost za uzrok sepse kod beba, koje su, zbog komplikacija, tu prebačene iz dva različita porodilišta.

"U ovom slučaju sve je u redu, sve je sterilno. Ovog časa ja pobijam svaku sumnju da su ta djeca zaradila bakteriju na našem odjelu, da je na dječjem odjelu prisutna intrahospitalna infekcija", kazala je Brkić za Al Jazeera.

U ovoj godini je u Mostaru preminulo osam beba, dok je prošle godine u SKB Mostar preminulo deset beba.

Pročitajte i: U Mostaru preminulo deset beba, za smrt nekih kriva bakterija!

Smrt tih beba povezana je i s bakterijom Klebsiella Pneumoniae. ''Kod sedmero je nađena bakterija, s tim da je u tri slučaja to glavni uzrok smrtnosti iako ne jedini'', rečeno je tada na press konferenciji bolnice.

Bakterija uzrokuje infekcije

Maja Ostojić, mikrobiolog i član povjerenstva za bolničke infekcije, tada je rekla kako je bakterija Klebsiella Pneumoniae normalan stanovnik probavnog trakta, ali da, kad se nađe izvan tog sustava, može prouzrokovati razne infekcije.

''Najopasnija je kada prodre u krv te prouzrokuje sepsu, a najveći problem je taj što je otporna na antibiotike. Većina antibiotika na nju ne djeluje'', rekla je Ostojić.

Stanje se ne mijenja

Portal Bljesak.info je nakon smrti tri bebe ove godine uradio online anketu na kojoj je postavljeno pitanje ''Tko je kriv za smrt beba u Mostaru''.

Pročitajte i: Mostarske mame traže promjene: Novorođenčad umire bez razloga!

78 posto naših čitatelja smatra kako je za smrt beba 'kriva' nehigijena i nestručnost zbog koje netko mora odgovarati. Od 1800 sudionika ankete 22 posto njih smatra kako je za smrt kriva bakterija, odnosno viša sila.

Iz online udruge 'Mostarske mame' je tada rečeno kako su bijesne i ljute, jer se stanje nije promijenilo ni nakon smrti deset beba. Istaknule su potrebu za novom zgradom u koju bi bila smještena nedonoščad.



Kopirati
Drag cursor here to close