Izbori

Mostar ide u Parlament

Vijesti / Flash | 11. 04. 2016. u 12:54 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na idućoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH naći će se izmjene Izbornog zakona BiH u vezi sa Mostarom koje je predložio Hrvatski narodni sabor, potvrdio je hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović nakon sjednice HNS-a.

"Nadam se da će i izbori u Mostaru biti održani. Naše je da promijenimo Izborni zakon BiH u parlamentu BiH i ja pozivam sve one koji nisu čitali naš prijedlog da iznesu primjedbe ako ih imaju i ako ima kvalitetnih dopuna možemo razgovarati", rekao je Čović.

Naveo je kako je sada potrebno usvojiti izmjene Izbornog zakona, a za ostalo što se tiče preuređenja grada Mostara sada nema vremena. Čović je pojasnio da HNS u svom prijedlogu definira kako izabrati 35 vijećnika u Gradskom vijeću, zatim maksimalne i minimalne kvote kako bi svaki narod mogao biti zaštićen puno bolje nego u bilo kojoj drugoj jedinici lokalne samouprave u BiH, te izbor gradonačelnika kroz Gradsko vijeće.

Kaže kako će s predsjednikom SDA razgovarati i ovom pitanju, ali i a predsjednicima SDS-a, PDP-a, SBB-a. Razgovore je već obavio sa predsjednikom SNSD-a.

Srna podsjeća kako Mostar nije imao izbore osam godina zbog presude Ustavnog suda BiH koja se odnosi na izborna pravila i izmjene Izbornog zakona BiH u dijelu za grad Mostar.

Da bi se izbori održali ove godine, potrebno je do početka svibnja postići politički dogovor i izmijeniti Izborni zakon BiH. Svoje prijedloge rješenja mostarskog problema do sada su dali HNS, SDA, SDP i DF i Centar za mir i multietničku suradnju.

Inače, danas je u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru održana 8. sjednica Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS-a).

Na jednoj od točaka dnevnog reda govorilo se o pripremama za lokalne izbore i suradnji stranaka članica Hrvatskog narodnog sabora, te o mogućem zajedničkom nastupu.

Na održanoj sjednici bilo je raznih prijedloga oko nastupa. Nazočni predstavnici stranaka iskazali su interes za zajedničkim nastupom na lokalnim izborima, posebno u onim područjima odnosno općinama u kojima je ugrožena pozicija hrvatskog naroda.

Zaključeno je kako će stranke unutar HNS-a zajedničkim kompromisom uz međusobno uvažavanje i partnerstvo, doći do konačnog cilja, odnosno zajedničkog nastupa na predstojećim lokalnim izborima.

Nakon rasprave također je zaključeno kako će se Predsjedništvo HNS-a dodatno aktivirati u narednom razdoblju, te iznaći način oko dogovora i nastupa svih stranaka posebno u područjima s mješovitim stanovništvom, gdje bi odvojeni nastup stranaka zasigurno doveo do teških posljedica na ukupnu političku poziciju Hrvata.

U idućim danima vodit će se intenzivni razgovori stranačkih predsjednika, kako bi se usuglasili sami detalji zajedničkog nastupa.

Kopirati
Drag cursor here to close