nova slamka

Mostar čeka još jedno sutra

Vijesti / Flash | 06. 06. 2016. u 10:04 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ima šanse da izbori u Mostaru budu održani 2. listopada, a odgovor će se znati već u utorak kada je predviđen sastanak SDA, SBB-a i HDZ-a, a eventualno ostaje četvrtak za dogovor, rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH Večernjem listu.

''Vjerujem u mogućnost dogovora i da ćemo imati izbore u Mostaru, za 35 vijećnika. Po nama, izbori mogu biti održani samo 2. listopada. Dogovor ima smisla u ovome tjednu jer imamo rokove zbog lista i drugih obveza koje je postavilo Središnje izborno povjerenstvo'', rekao je Čović.

Na pitanje zašto su se uloge oko Mostara, podjela ili jedinstven grad, promijenile između ključnih hrvatskih i bošnjačkih stranaka, Čović ističe ''kako su se kojim slučajem Hrvati složili kako treba podijeliti grad, bili bi svakome krivi''.

Mostar Hrvatima najbitniji, Travnik Bošnjacima nije

Komentirajući tvrdnje predsjednika SDA kako Travnik ne može biti povezan s Mostarom oko načina uređenja, Čović kaže da će se o Travniku razgovarat kada se bude govorilo o Mostaru.

''Pa gospodin Izetbegović je čak govorio da dvije županije sa sjedištem u Mostaru i Travniku treba spojiti u jednu. Stvari oko Mostara i Travnika ne treba pojednostavljivati do kraja. Za Hrvate je Mostar kao najvažniji grad, a za Bošnjake Travnik ipak nije, jer oni imaju takvih većih desetak gradova'', podsjeća Čović.

Istaknuo je kako za Hrvate bilo ključno promijeniti Izborni zakon.

''Imali smo dogovor sa SDA da ćemo odmah nakon predaje zahtjeva za članstvo u EU promijeniti Izborni zakon, ali nismo. Za nas je ključno riješiti pitanje Mostara i izbora članova Predsjedništva. A kroz izbor članova Predsjedništva riješilo bi se i pitanje Sejdić - Finci. Trebali smo promijeniti i način biranja izaslanika za Dom naroda. Sada, bilo bi najgore da pitanje izmjena Izbornog zakona stavimo na dnevni red Parlamenta, a onda procijenimo da to ne možemo provesti'', rekao je.

Problem Odžak, Vitez i Žepče

Govoreći o lokalnim izborima i očekivanjima da će i stranke HNS-a imati jedinstveni dogovor oko tog pitanja, Čović naglašava kako su razgovori stranačkih predstavnika urodili plodom u većini sredina.

''Očekujemo da ćemo imati 20 načelnika. Sada je odgovornost na HNS-u da se postigne dogovor oko ovih općina koje su prijeporne, kao što su Odžak, Vitez i Žepče. Ponajprije jer su nas iskustva naučila što to znači biti četiri godine bez svog predstavnika u općinama'', istaknuo je Čović.

Govoreći o odnosima u koaliciji SDA, SBB i HDZ u Federaciji, ali i državi, Čović podsjeća kako su protekli tjedan na sastanku u Sarajevu imali svojevrsni test odnosa u Federaciji.

Nategnuti odnosi

''Dogovorili smo sve agencije, uprave, službe i rasporedili preostale pozicije. Nakon nekog vremena nategnutih odnosa nakon posljednjeg sastanka opet smo svjedočili popravljanju situacije'', kaže Čović.

Što se tiče odnosa na državnoj razini, on ističe bojazan da su zajednički sastanci do kraja otkrili strategiju koja je aktualna cijelo vrijeme, odnosno "kako do kraja preuzeti vlast te da je evidentno u tome planu bio cilj koji se trebao realizirati – postoje dva entiteta, a treću stranu (Hrvate) treba eliminirati''.

Govoreći o problemima koje je hrvatskim braniteljima stvorila platforma i koji nisu riješeni, Čović napominje kako je predsjednik FBiH Marinko Čavara pripremio prijedlog izmjena Zakona o braniteljima.

''Vjerojatno će to biti tema na Parlamentu u sljedećih mjesec dana. Smatramo da unutar ministarstva mora postojati poseban odjel za branitelje HVO-a. U tome ministarstvu ima samo jedan Hrvat i to se mora'', rekao je Čović Večernjem listu.

Hrvata je 15 posto

Govoreći o brojkama popisa, Čović je mišljenja da kako god ih objavili Bošnjaka je uvijek oko 50 posto te da tu nema radikalnih promjena.

''Hrvata je u svakoj varijanti oko 15 posto. Srba je oko 30 posto, dok manjine, odnosno, ostali čine oko 2 posto'', ustvrdio je Čović.

Kopirati
Drag cursor here to close