Problemi Centra

Mostar: Broj ovisnika se povećava, a novca za njihovo liječenje ima sve manje

Vijesti / Flash | 26. 01. 2017. u 08:44 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj ovisnika u Mostaru i u Hercegovini se ne smanjuje, a ne smanjuju ni problemi institucije nadležne za njihovo liječenje. Naime, Centar za Centar za prevenciju i izvanbolničko liječenje Mostar muku muči s dugovima i financiranjem.

'Centar se bavi liječenjem heroinskih ovisnika na području grada Mostara i Hercegovine i do sada imamo 923 u našem registru, a svaki mjesec na liječenje dolazi prosječno 190 osoba. Uglavnom su to osobe iz Mostara, a nešto malo iz ostatka županije. U 2016. godini su liječnici napravili 7700 pregleda i 6000 testiranja uzoraka urina. Također, mi smo prošle godine registrirali 19 novih pacijenata i 97 starih povratnika koji su se ponovno uključili u program'', rekao je ravnatelj Centra dr. Siniša Skočibušić.

Nakupljeno 600 tisuća dugova

Dr. Skočibušić je na Javnoj raspravi o Proračunu Grada Mostara rekao kako Centar djeluje u gradskim prostorijama u Centru 3 i kako imaju puno poteškoća. Rekao je kako se prema Poreznoj upravi FBiH u proteklih deset godina se nakupilo gotovo 600 tisuća KM dugova po osnovu doprinosa na i iz plaća djelatnika.

''U zadnjih godinu dana, otkada sam ja ravnatelj, ovo što sam mogao učiniti je da sam pokušao stabilizirati rad i poslovanje. Sadašnji djelatnici, a tamo je zaposleno pet stalno zaposlenih i oko sedam po ugovoru o djelu, što liječnika što medicinskih tehničara da dobiju plaće i doprinose barem za ostvaren rad. Dugove je nemoguće isplatiti iz potpora Grada sada'', rekao je Skočibušić.

On je rekao kako je svjestan ograničenosti sredstva i kako Grad ne može ne može podmiriti sve njihove dugove, ali traži da im bar godišnje odobri 80 tisuća KM. Naime, Grad je u Proračunu ove godine odobravanje 50 tisuća KM za njihove potrebe, kao i prošle godine, što nije dostatno.

''Grad Mostar nam je pomogao inicijalnim sredstvima za energetsku obnovu prostorija, našli smo skoro sve da pokrijemo cjelovitost projekata rekonstrukcije. No ono da bi naša ustanova mogla financirati jest povećanje na 80 tisuća u 2017. godini. Dio dobivamo od županije, sada će nam oni lijekove platiti u vrijednosti od 50 tisuća KM, Zavod zdravstvenog osiguranja će dio platiti, a pravna nejasnoća i druge poteškoće koje nalazimo mislim da se mogu i da su već na putu rješavanja'', rekao je dr. Skočibušić.

Broj ovisnika se ne smanjuje

Podsjećamo, da je dr. Skočibušić u listopadu za Bljesak.info rekao kako se problem ovisnosti u gradu Mostaru ne smanjuje, te kako se svaki mjesec za liječenje prijave jedan do dva nova ovisnika.

''Problem ovisnosti o drogama se ne smanjuje. U registru Centra se bilježi stalan porast ovisnika, a svaki mjesec imamo prosječno 1-2 pacijenta koji se po prvi put uključuju na liječenje i nekoliko onih koji se ponovo uključuju u detoksikacijske programe. Nažalost, točan broj ovisnika o drogama nije moguće definirati jer se ne može popisati tko sve s kojom ovisnošću ima poteškoća, ali trenutno se u Centru svakodnevno liječi oko 200 pacijenata'', rekao je dr. Skočibušić.

Tada je rekao kako je broj ovisnika puno veći, jer svi ovisnici ne pristupaju liječenju.

''Procjene stručnjaka govore da na jednog liječenog ovisnika dolazi i do četiri neliječena ovisnika. Puno veći broj ovisnika se ne liječi, ne želi se liječiti ili se pokušava u tajnosti samostalno ili uz pomoć obitelji izliječiti. U svakom slučaju, sigurno je da svi ovisnici o drogama nisu uključeni u neki od programa rješavanja problema droge'', rekao je dr. Skočibušić.

 

Kopirati
Drag cursor here to close