Raspad ''sistema''

Most podnio zahtjev za raspuštanje Hrvatskog sabora

Vijesti / Flash | 04. 05. 2017. u 07:14 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klub zastupnika Mosta uputio je u srijedu nešto prije ponoći u saborsku proceduru prijedlog odluke o raspuštanju Hrvatskog sabora.

"Most je podnio prijedlog za raspuštanje Sabora koji u četvrtak može biti povučen ako se pokaže da postoji nekakva saborska većina, no ono što je sada očito je da te saborske većine nema i da je premijer destabilizirao državu i srušio Vladu i da nema potporu Hrvatskog sabora", izjavio je u Saboru politički tajnik Mosta Nikola Grmoja.

"Ako ne bude saborske većine mi ćemo ići s tim prijedlogom i on će pokazati tko su zastupnici koji čuvaju svoje stolice u Hrvatskom saboru i je li istinita tvrdnja da je već dogovorena suradnja nakon lokalnih izbora HDZ-a s HNS-om i IDS-om", kazao je Grmoja.

Ako naša inicijativa bude išla dalje ne znam hoće li dobiti dovoljnu potporu zastupnika, dodao je.

Smatra da agoniju oko krize Vlade ne treba produbljivati i da je su novi izbori najpoštenije rješenje.

"U ovom trenutku kada nema saborske većine i kada se tezgarenjem i trgovinom pokušava ostvariti saborska većina puno je jeftinije ići na parlamentarne izbore što prije, ako je moguće na dan drugog kruga lokalnih izbora ili kasnije".

Ako se u četvrtak pokaže saborska većina, kazao je, izabrat će se novi predsjednik Sabora, Vlada će dobiti potporu i Petrov će staviti točku na svoje razrješenje. "Pozicije nam ništa ne znače, znače nam samo vrijednosti i ideali od kojih nećemo odustati i obraz nećemo izgubiti ni ovaj put", zaključuje Grmoja.

SDP-ov Bojan Glavašević najavio je za četvrtak sjednicu Predsjedništva stranke nakon glasovanja o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću na kojoj će i zauzeti stav. "Smatramo da ovo nije mala odluka i da cijela stranka mora stajati iza nje", naglasio je i ponovio da je SDP u svakom trenutku spreman za izbore.

Predsjednik HSS Krešimir Beljak kratko je komentirao da njegova stranka ostaje pri svom stavu da će glasati za opoziv ministra financija Zdravka Marića i da premijer Andrej Plenković ima pravo pregovarati s kim želi.

U Hrvatskom saboru se do sitnih sati u četvrtak vodila burna rasprava o SDP-ovu prijedlogu opoziva ministru Zdravku Mariću.

Kopirati
Drag cursor here to close