Bakir je zakuhao

Moskva: Sarajevo najmerno preuveličava značaj referenduma

Vijesti / Flash | 22. 09. 2016. u 17:17 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Moskva doživljava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika kao pouzdanog partnera, koji je čovjek od riječi, i dosljedno ga podržava, rekao je viši znanstveni suradnik Instituta za slovenske studije Ruske akademije znanosti Georgij Engelgard.

"Za Moskvu je veoma važno može li se vjerovati političkom partneru, postoji li mogućnost da će on zabiti nož u leđa. U tom smislu, Dodik uživa povjerenje. Kao što vidimo, nakon što je odustao od prozapadne retorike, Dodik se stalno nalazi pod pritiskom. Moskva ga dosljedno podržava", rekao je Engelgard za "Sputnjik".

Engelgard je naglasio da Rusija ima dobru ekonomsku suradnju sa Republikom Srpskom i da je zainteresirana da taj entitet očuva svoj status i utjecaj u BiH, jer se na taj način sprečavaju nepoželjni procesi, na primjer, stupanje BiH u NATO.

"U trenutnim političkim uvjetima Rusija se optužuje za sve i svašta, ali činjenica je da u posljednjem desetljeću Moskva ima dobru i višestranu suradnju s Dodikom, koji je personifikacija suradnje Rusije i Republike Srpske", naveo je on.

Govoreći o referendumu u Republici Srpskoj, Engelgard je istaknuo da na njemu neće biti donesena neka sudbonosna odluka, ali da Sarajevo i njegovi saveznici namjerno preuveličavaju značaj referenduma.

"Kao prvo, oni bi željeli da Dodik izgubi obraz, to jest da popusti kada je riječ o velikom političkom pitanju. To je u skladu sa strategijom postepenog gašenja Republike Srpske, to jest o uskraćivanju njenih Ustavom zagarantiranih prava i njenog statusa", rekao je on.

Osim toga, dodao je ruski analitičar, Sarajevo bi jako željelo da skloni Dodika sa političke scene, a za to je potreban težak politički poraz i smanjenje Dodikovog utjecaja u Republici Srpskoj.

Engelgard ističe da, također, Bakir Izetbegović pokušava skrenuti pozornost lokalnog stanovništva sa velike krize u kojoj se BiH nalazi posljednjih godina i da Izetbegović smatra da je bolje da stanovništvo razmišlja "o borbi protiv zakletog neprijatelja", nego da gleda u svoje prazne novčanike.

Rekao je da Dodik ne namjerava popustiti po pitanju referenduma, usprkos stavu visokog predstavnika i vlasti i Sarajevu, te dodao da ne vjeruje da će doći do odustajanja od referenduma.

"Posebno ako uzmemo u obzir da čak ni mišljenje službenog Beograda nije utjecalo na Dodika, koji nije htio žrtvovati interese Republike Srpske", rekao je Engelgard.

Što se tiče posljedica, on podsjeća da je visoki predstavnik Valentin Inzko već rekao da nema potrebe za bonskim ovlaštenjima, što znači da "diže ruke od Dodika", odnosno barem neće koristiti svoje punomoći da smijeni predsjednika Republike Srpske.

"Ali sve to ne vodi k smirivanju tenzija, jer je međunarodna zajednica već uradila sve kako bi situacija u BiH postala napeta", rekao je Engelgard, navodeći da neke usijane glave već prijete da će uništiti Republiku Srpsku.

Komentirajući prijetnje ratom Repubulici Srpskoj ako se održi referendum koje je uputio ratni general /takozvane Armije BiH/ Sefer Halilović, Engelgard je istaknuo da referendumsko pitanje ni na koji način ne ugrožava temelje BiH, niti sadrži poziv na odcjepljenje, ni poziv da se otkaže poslušnost institucijama BiH.

"Smatram da je cijelu priču pokrenuo Bakir Izetbegović, koji se obratio Ustavnom sudu, nakon čega je Dan Republike Srpske proglašen neustavnim", naveo je on.

Engelgard je rekao da taj dan koji Srpska obilježava posljednjih 20 godina, svakako nije najveći problem u odnosima Sarajeva i Banjaluke, ali da su Bošnjaci iskoristili taj simbolički datum da napakoste srpskim oponentima, dok je odluka o referendumu odgovor na takvo ponašanje.

Kopirati
Drag cursor here to close