Sjevernu Europu

Moskva optužuje: NATO destabilizira najstabilniju regiju na svijetu

Vijesti / Flash | 02. 12. 2014. u 07:31 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''NATO 'destabilizira najstabilniju regiju na svijetu, sjevernu Europu''', optužio je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksej Meškov u razgovoru za agenciju Interfax.

Ovom izjavom Rusija je optužila NATO da hoće destabilizirati sjevernu Europu sa svojim aktivnostima u baltičkim državama i da bi ulazak Ukrajine u Atlantski savez "uništio sigurnost u Europi.

''Beskrajne vojne vježbe i avioni s nuklearnim kapacitetom u baltičkim zemljama dovest će do uništavanja stabilnosti i sigurnosti u ovoj regiji'', kazao je on uoči sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a.

Zapadne zemlje optužuju Rusiju da vojno podržava separatističke proruske pobunjenike na istoku Ukrajine.

''Atlantski savez nije dao "nijedan dokaz" o ruskoj vojnoj prisutnosti u Ukrajini'', izjavio je zamjenik ministra vanjskih poslova optuživši Zapad da zasniva uvjerenja na informacijama iz Kijeva i internetskih izvora.

''Ulazak Ukrajine u NATO uništio bi evropski sistem sigurnosti. Oni koji pokušavaju da gurnu Kijev u ruke NATO-a preuzimaju veliku geopolitičku odgovornost'', upozorio je Meškov, javlja agencija AFP.
Podsjećamo, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ranije je pozvao Ukrajinu da ostane 'izvan svakog bloka' , aludirajući na NATO, zbog jačanja stabilnosti u euroatlanskoj zoni i zbog nacionalnih interesa.
Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je tada rekao kako Moskva želi "čuti da će NATO prestati približavati se ruskim granicama i da će prekinuti s pokušajima da razbije ravnotežu snaga".

Kopirati
Drag cursor here to close