Brdo-Brijuni

Moramo izaći iz potrošenih šablona i populističkih matrica

Vijesti / Flash | 29. 05. 2016. u 14:53 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sudionici sastanka lidera Brdo-Brijuni procesa u Sarajevu usuglasili su se u nedjelju u Sarajevu da bez stabilnosti nema napretka i da je to ključni preduvjet za aktiviranje potencijala koje regija jugoistočne Europe neosporno posjeduje.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je na koferenciji za novinare nakon sastanka lidera Brdo-Brijuni procesa kazao da je odgovornost za kreiranje stabilnog političkog okružja "prije svega na nama samima".

''Vrijeme je da tu odgovornost ispunimo'', zaključio je Izetbegović.

Po njegovim riječima, budućnost svih procesa i odnosa u regiji ovisi, u prvom redu, "od naše iskrene spremnosti da pređemo naše razlike, sukobe i gorčine koje su obilježile našu nedavnu prošlost i nastavljaju opterećivati našu sadašnjost".

Izetbegović ističe da prošlost ne možemo promijeniti, ali "možemo utjecati na budućnost".

''Naše prirodne poveznice, poput kulture i povijesti, još uvijek nismo iskoristili na pravi način i u pravoj mjeri. Pridruživanje Europskoj uniji će sigurno doprinijeti stabilizaciji i konsolidaciji ukupnih odnosa u regiji'', ocijenio je.

Međutim, dodao je,''povjerenje koje je neophodno za dugoročnu stabilnost i prosperitet možemo izgraditi isključivo vlastitim naporima''.

''Moramo biti otvoreniji, izravniji i iskreniji u međusobnoj komunikaciji. Moramo izaći iz potrošenih šablona i populističkih matrica koje nas konstantno vraćaju u retoriku i radnje koje su suprotne našim deklariranim ciljevima, preuzetim obavezama i ranijim dogovorima. Moramo ispravnije tumačiti što je zaista u najboljem interesu država i naroda koje predstavljamo i artikulirati to svojom retorikom i djelima'', kazao je predsjedavajući predsjedništva BiH.

Složili smo se, naveo je, da međusobnu kominikaciju i odnose ne treba graditi samo od summita do summita ili od susreta do susreta. Prostor za dijalog treba biti stalno otvoren i dostupan.

''Zato smo se u zaključima s današnjeg sastanka obavezali da ćemo graditi povjerenje, razumijevanje i pomirenje među nama samima, kao i ostalim liderima u regiji putem iskrenog, izravnog i otvorenog dijaloga u cilju rješavanja naših razlika te promoviranjem istine, pravde i vladavine prava. Da ćemo iskreno podržavati i djelovati da omogućimo proces naših intergracija u EU, kao i proces euroatlanskih integracija za NATO aspiranta'' kazao je Izetbegović.

Lideri su se obavezali da će preduzeti konkretne radnje na rješavanju preostalih otvorenih pitanja kroz intenzivni dijalog i političku komunikaciju na visokoj razini u skladu s međunarodnim pravom, počevši s provođenjem bilateralnih i multilateralnih sporazuma koji su već na snazi, uključujući Sporazum o pitanjima sukcesije.

Također su se suglasili da će se bezuvjetno suzdržati od retorike ili djelovanja koji dovode do napetosti i proizvode političku nestabilnost u regiji.

''Da ćemo tražiti sveobuhvatna i koordinirana rješenja za aktualne globalne sigurnosne izazove koji nas pogađaju, kao što su migrantska kriza i terorizam te angažirati sve aktere u regiji kako bi umanjili negativan utjecaj globalnih sigurnosnih prijetnji na stabilnost i sigurnost jugoistočne Europe i susjednih država'', kazao je Izetbegović.

Dodao je da će poticati rodnu ravnopravnost, naročito na liderskim pozicijama te iskorijeniti nasilje nad ženama i obiteljsko nasilje u jugoistočnoj Europi, cijeneći postignuća relevantnih nevladinih organizacija na tom planu.

''Radit ćemo na unaprijeđenju naših obrazovnih sustava i poboljšanju prilika za mlade ljude kako bi spriječili "odlijev mozgova" i negativne demografske trendove. Da ćemo raditi na povećanju ekonomske konkurentnosti, otkloniti prepreke koje spriječavaju slobodan protok ljudi, roba i kapitala, i zajednički promovirati ekonomski potencijal jugoistočne Europe. Da ćemo dalje unaprijeđivati našu povezanost, kroz zajedničke energetske i infrastrukturne projekte koristeći se mogućnostima koje proizilaze iz svih instrumenata i foruma regionalne suradnje'', naveo je Izetbegović.

Također, lideri su se suglasili da će nastaviti s uvođenjem i implementacijom standarda EU i promoviranjem europskih vrijednosti kroz ambiciozne političke, pravosudne, društvene, ekonomske reforme "kojima gradimo bolja društva i ekonomije za sve naše građane".

''Vjerujemo da bi puna integracija jugoistočne Europe u EU ispunila i udahnula novu energiju osnivačkoj viziji EU, ideji Europe ujedinjene u miru i prosperitetu. Ostajemo čvrsto posvećeni toj zajedničkoj viziji Europe i nastavit ćemo koristiti Brdo-Brijuni proces kao središnju platformu za politički dijalog na visokoj razini koji unaprijeđuje stabilnost i konačnost jugositočne Europe u okvirima EU'', zaključio je izetbegović.

Najavio je da će domaćin sljedećeg sastanka lidera Brdo-Brijuni proces 2017. godine biti Republika Makedonija.

Kopirati
Drag cursor here to close