aktualnosti

Moore i Mahmutbegović o jeziku, zakonu i ženama

Vijesti / Flash | 18. 07. 2016. u 15:05 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Jonathan Moore i potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Melika Mahmutbegović razgovarali su danas o trenutnoj političkoj situaciji u FBiH te drugim aktualnim temama.

Potpredsjednica FBiH informirala je Moora o problemima u vezi s diskriminacijom bošnjačke djece u Republici Srpskoj (RS) koja traje godinama, jer je onemogućeno obrazovanje na bosanskom jeziku te, s tim u vezi, o kršenju zagarantiranih prava na službene jezike u RS-u.

Mahmutebegović je dodala da je i u FBiH poduzela određene aktivnosti u prethodnom periodu u vezi s Inicijativom za amandmanske izmjene Ustava Zapadno-hercegovačke, Hercegovačko-neretvanske i Posavske županije, u dijelu koji se odnosi na službene jezike i službena pisma, a koji su upućeni u parlamentarnu proceduru prošle godine.

''U Ustavu FBiH jasno i nedvosmisleno stoji da su službeni jezici u FBiH bosanski i hrvatski jezik, pri čemu je dopunjen amandmanom na način da definira i srpski jezik kao službeni jezik, a osim pisma latinice, dodaje i ćirilicu kao službeno pismo FBiH'', istaknula je Mahmutbegović.

Potpredsjednica FBiH posebno je naglasila da se mora poštivati Ustav, kako u FBiH tako i u RS-u, kada je u pitanju bosanski jezik.

''To naravno podrazumijeva i prava svih građana BiH da koriste jezik koji žele i koji im garantira Ustav'', dodala je. Dogovoreno je i da se realiziraju zajedničke posjete nekim općinama u BiH, a bilo je riječi i o ženama u bosanskohercegovačkoj politici.

Mahmutbegović je istaknula potrebu da se veći broj žena aktivnije uključi u politički život te da više žena bira u izvršnu i zakonodavnu vlast.

''Prema popisu iz 2013., od ukupnog broja stanovništva 50,94 posto su žene, i taj podatak svakako je pokazatelj potrebe za većim angažmanom žena u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, na mjestima gdje se odlučuje o važnim pitanjima za društvo u cjelini'', naglasila je, dodajući da na prvom mjestu treba biti kompetentnost i stručnost, ali da je svjesna da "u bh. društvu ima sve veći broj žena koje će adekvatno odgovoriti na sve izazove te odgovorno i profesionalno raditi svoj posao".

Moore je kazao da OSCE u BiH radi s političkim strankama na poboljšanju uvođenja principa ravnopravnosti spolova u stranačke politike djelovanja i programima te da će u procesu političkih imenovanja na svim razinama koji će nastupiti nakon izbora, ravnopravnost spolova ostati jedan od prioriteta, priopćeno je iz Press-službe Kabineta potpredsjednice FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close