o korupciji

Moore: Bez stranačke veze, u BiH ne možeš dobiti posao za sina ili kćer

Vijesti / Flash | 12. 12. 2016. u 10:14 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U pravosuđu BiH mnogo je izazova i previše otvorenih pitanja, upozorio je šef Misije OESS-a u BiH Johnatan Moore.

"Kada svima bude jasno da stvari u pravosuđu trebaju biti promijenjene i poboljšane, onda će doći do napretka BiH ka EU", rekao je Moore za "Dnevni avaz".

Komentirajući političke pritiske na izbor predsjednika Suda BiH, posebno one koji dolaze iz SDA, Moore je naveo da je veoma važno da su pojedinci koji se nalaze na ključnim pozicijama profesionalci, da imaju dovoljno iskustva i znanja, te da profesionalno, bez sukoba interesa, rade svoj posao radi boljih rezultata.

"Nije na nama u Misiji OESS-a da odlučimo tko će biti na čelu neke institucije. Mi moramo braniti te institucije i njihove uloge", poručio je Moore.

Komentirajući problem korupcije, šef Misije OESS-a naglasio je da još postoje mnogi slučajevi koji nisu riješeni, te naveo primjer "Bosnalijeka" čija je dugogodišnja istraga onemogućila međunarodnu investiciju u BiH.

"Svima je jasno da je korupcija izazov za svakog čovjeka koji zna da njegovi kćer ili sin, ako nema stranačke veze, neće dobiti posao ili neki grant. To je veoma žalosno i neprihvatljivo. Uvjeren sam da će put BiH ka EU riješiti i te probleme", dodao je Moore.

Govoreći o ocjeni Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH, prema kojoj je analiza britanskog sutkinje Johanne Corner o procesuiranju ratnih zločina relevantna i dobronamjerna, Moore je rekao da je BiH demokratska zemlja i da ljudi imaju pravo na komentare.

"OESS ima odličnu suradnju sa Tužiteljstvom i Sudom BiH kada je riječ o procesuiranju ratnih zločina. Mislim da je situacija danas daleko bolja nego ranije", naveo je Moore, penosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close