Moon: Neće biti rata na Korejskom poluotoku, nastaviti dijalog Juga i Sjevera

Vijesti / Flash | 07. 09. 2017. u 10:00 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U naporu da ponovo pokrene diplomaciju, južnokorejski predsjednik Moon Jae-in izjavio je u četvrtak da će razmotriti slanje posebnog izaslanika u Sjevernu Koreju na razgovore ako Sjever zaustavi svoje raketne i nuklearne probe.

On je također objavio, u jeku strahovanja u Južnoj Koreji da bi prijetnja američkog predsjednika Donalda Trumpa da će pustiti "bijes i vatru" na Pyongyang mogla dovesti do stvarnih sukoba i izazvati drugi rat na Korejskom poluotoku.

"Narod je radio zajednički na obnovi zemlje od Korejskog rata, i ne možemo ponovo izgubiti sve zbog novog rata. S punim pouzdanjem mogu reći da neće biti ponovo rata na Korejskom poluotoku", izjavio je on na konferenciji za novinare koju je prenosila nacionalna televizija.

Moon je kazao kako vjeruje da se dijalog sa Sjevernom Korejom može desiti kada Sjever prekine raketne i nuklearne probe.

"Dijalog između Juga i Sjevera mora se nastaviti. Ne trebamo biti nestrpljivi. Mislim da bi moglo biti neophodno mnogo napora i vremena da premašimo desetljeća pokidanih veza i ponovo pokrenemo dijalog", kazao je južnokorejski čelnik, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close