Uragan IRMA

Monstrumski uragan ostavlja mrtve iza sebe, brzina vjetra preko 360 km/h

Vijesti / Flash | 07. 09. 2017. u 06:51 D.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uragan Irma “potpuno je razorio” otok Barbudu i opustošio francusko-nizozemski karipski otok Sveti Martin pri čemu je ukupno smrtno stradalo sedam osoba, a u četvrtak ujutro dospio je do Portorika. Ovaj snažan uragan pete kategorije sa sobom je donio snažne udare vjetra koji pušu brzinom većom od 360 km/h.

Najdramatičniji podaci dolaze s francuskog dijela Svetog Martina s potvrđenih šest poginulih osoba. No, prefekt Guadalupe, susjednog francuskog prekomorskog departmanta, upozorio je u srijedu navečer da “podaci nisu konačni, daleko od toga”, procjenjujući da je na tom otoku uništeno 60 ili 70 posto građevina.

Još pesimističniji je Daniel Gibbs, predsjednik francuskog teritorijalnog vijeća Svetog Martina, ocijenio je da je otok “uništen u razini od 95 posto”. “Ako dođe do novog uragana u subotu, nećemo brojati mrtve nego preživjele”, dodao je on.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio je da treba očekivati “teške i okrutne podatke”. Stanje je tim dramatičnije na Svetom Martinu ali i Svetom Bartolomeju što 7000 osoba odbija otići u skloništa, po francuskoj ministrici za prekomorska područja Annick Girardin.

“Apsolutna devastacija” koju je uragan Irma prouzročio na otoku Barbudi na Karibima procijenjena je na oko 150 milijuna dolara, izjavio je u srijedu premijer Antigve i Barbude Gaston Browne.
“Inicijativa za obnovu trajat će godinama”, rekao je Browne lokalnoj televiziji nakon posjeta otoku, gdje je potvrdio kako je najmanje jedna osoba umrla zbog oluje.

Bolnica Mercy u Miamiju započela je s evakuacijom više od 200 pacijenata.
Uragan Irma ostavio je Portoriko iza sebe, ali obilne kiše uz vjetar još ne prestaju. Uragan trenutno prolazi pokraj Dominikanske Republike i Haitija i kreće direktno na otočje Turks i Caicos. Iz Centra za upravljanje katastrofama i nepogodama uputili su stanovnike da odu u skloništa udaljena od obale pošto bi obilne padaline mogle podići razinu vode na 4,5 do 6 metara iznad normalne.

Kopirati
Drag cursor here to close