Zakonodavni proces

MONEYVAL 'kaznio' BiH zbog spore borbe protiv pranja novca i financiranja terorizma

Vijesti / Flash | 15. 04. 2015. u 14:28 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odbor za sprječavanje pranja novca Vijeća Europe (MONEYVAL) odlučio je uputiti Bosnu i Hercegovinu na Grupu za reviziju međunarodne suradnje (ICRG) Radne grupe za financijske mjere u borbi protiv pranja novca (FATF), jer zemlja nije postigla dovoljan napredak i uklonila nedostatke u izmjenama i dopunama kaznenog zakona za borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma (AML/CFT), priopćeno je iz MONEYVAL-a.

Osim toga, Vijeće Europe ažuriralo je svoju izjavu o Bosni i Hercegovini.

U aprilu 2011. godine, MONEYVAL je pozvao Bosnu i Hercegovinu da napravi jasan plan djelovanja kao odgovor na MONEYVAL-ov treći izvještaj iz 2009.  o uzajamnom vrednovanju da bi se otklonili glavni utvrđeni nedostaci. Unatoč usvajanju akcijskog plana u 2011.  Bosna i Hercegovina nije postigla dovoljan napredak.

Kao posljedica toga MONEYVAL je izdao saopćenje 1. lipnja 2014. godine, koji je u međuvremenu revidiran  da bi naglasio postignuti napredak, koji je uključio i usvajanje izmjena zakona o preventivnim mjerama.

Odbor MONEYVAL-a odlučio je na plenarnoj sjednici u prosincu 2014. pokrenuti sljedeći korak u procesu poštivanja procedura u travnju 2015. u slučaju da dovoljan napredak ne bude postignut.

Na plenarnoj sjednici, koja se održava od 14. do 17. travnja pozdravljeno je usvajanje amandmana na zakon u dijelu koji se odnosi na financiranje terorističkih aktivnosti, ali druge izmjene i dopune Kaznenog zakona su izostale kao i podzakonski akti koji tretiraju preventivne mjere.

Uzevši sve ovo u obzir, na plenarnoj sjednici pokrenut je 4. korak u procesu Usklađenosti unapređenja postupaka (CEP), što podrazumijeva da se predmet upućuje na ICRG.

MONEYVAL poziva Bosnu i Hercegovinu da dovrši zakonodavni proces što je prije moguće, nakon čega će razmotriti povlačenje izdate Izjave.

Grupa za reviziju FATF-a radi na globalnoj razini da bi se poboljšalo usklađivanje s međunarodnim standardima u zemljama u kojima su uočeni nedostaci u procesu borbe protiv pranja novca i financiranja terorizma (AML/CFT).

Kopirati
Drag cursor here to close