Bez uvjeta

Mokrih nogu i bez zimske odjeće: Migranti u BiH dočekali svoj međunarodni dan

U BiH danas, prema nekim procjenama, ima oko 5.300 izbjeglica i migranata, a predstavnici humanitarnih organizacija ističu da i te kako ima još prostora da im se pomogne.
Vijesti / Flash | 19. 12. 2018. u 08:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni dan migranata mnogi od njih su u BiH dočekali mokrih nogu, bez zimske odjeće, na temperaturama koje padaju ispod nula stupnjeva Celzijusa.

U BiH danas, prema nekim procjenama, ima oko 5.300 izbjeglica i migranata, a predstavnici humanitarnih organizacija ističu da i te kako ima još prostora da im se pomogne.

"Po našim informacijama sa terena, najpotrebnija im je zimska obuća, brojeva između 40 i 45, ali i zimska garderoba. U potrepštine, uz ostalo, spada i hrana koja nije kvarljiva. U pitanju su ljudi iz južnih krajeva i nisu navikli na ovakvu zimu. Mnogi su bosi, u tenisicama, mokrih nogu, neadekvatne garderobe za zimske uvjete. Pošto spavaju na otvorenom, pod šatorima, potrebne su im i deke i vreće za spavanje", kaže Aleksandar Žolja iz Helsinškog parlamenta građana Banja Luka.

Iz Službe za poslove sa strancima BiH rekli su nam da su u BiH od početka godine do 17. prosinca registrano 2.503 migranta.

"Najviše je državljana Pakistana, zatim Irana, Sirije, Afganistana, Iraka, Libije, Palestine, Bangladeša, Alžira...", kazali su za "Nezavisne novina''  iz Službe za poslove sa strancima BiH.

Najveći broj migranata trenutno je u Unsko-sanskom kantonu, a u Crvenom križu kažu da su oni i kanton preopterećeni zbrinjavanjem migranata.

"Zahvaljujući Crvenom križu FBiH možemo reći da smo uspjeli pružiti bolje uvjete nego što su bili ranije", naglasio je jučer Husein Kličić, predsjednik Crvenog križa USK.

Povodom Međunarodnog dana migranata, jučer su iz Crvenog križa FBiH poručili da svi u BiH treba da poštuju ljudska prava migranata. U njihova četiri centra, kako poručuju, do sada su podijelili i pripremili više od 925.000 obroka za migrante.

"Za 3.500 migranata Crveni križ vodi značajnu podršku i pruža pomoć prije svega u pripremi i distribuciji hrane, obezbjeđenju higijenskih sredstava i uslova za iole dostojan život", kaže Namik Hodžić, generalni tajnik Crvenog križa FBiH. Inače, već 18 godina nastavlja se trend rasta broja međunarodnih migranata, te je trenutna procjena da ih u svijetu ima oko 258 milijuna.

Podaci Međunarodne organizacije za migracije (IOM) pokazuju da je blizu 3.400 migranata i izbjeglica izgubilo život širom svijeta tijekom ove godine. Većina ih je umrla u nastojanjima da stignu morem do Europe. Antonio Vitorino, generalni direktor IOM-a, ističe kako su migracije veliki problem naše ere. Navodi da je gotovo jedna od sedam osoba na planeti migrant u najširem smislu.

"Ovi brojevi, koje svakodnevno prikuplja osoblje IOM-a, samo nas mogu postidjeti", poručio je Vitorino povodom Međunarodnog dana migranata, prenose Nezavisne novine.

Kopirati
Drag cursor here to close