europski blok

Moguće kazne članicama EU koje ne preuzmu migrante?

Vijesti / Flash | 09. 02. 2017. u 07:07 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

EU je danas upozorila da će u ožujku razmotriti moguće kazne za članice ukoliko ne preuzmu jednak dio azilanata iz Grčke i Italije.

Potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans kritizirao je europski blok jer je do sada primio samo 12.000 od 160.000 izbjeglica iz Sirije i drugih zemalja, koliko je bilo predviđeno za preseljenje iz Grčke i Italije u druge zemlje EU.

Prema njegovim riječima, Bruxelles se i dalje nada da će pritiskom uvjeriti zemlje koje oklijevaju da prime izbjeglice, ali i da će razmotriti uvođenje kazni ukoliko ne bude napretka do ožujka, kada će biti objavljen novi izvještaj o ovom pitanju, piše Srna.

"To je pravi trenutak za razmatranje drugih mogućnosti ukoliko budu neophodne. Europska komisija će, možda, pokrenuti procedure za kažnjavanje kršenja regulativa i to će sigurno biti razmatrano", kaže Timermans.

On kaže da je "veoma nepošteno" ostaviti Grčku i Italiju u problemu dok se nastoje uvjeriti druge zemlje, posebno iz istočne Europe, gdje postoji negodovanje zbog prijema muslimanskih imigranata.

Kopirati
Drag cursor here to close