Izbori u Francuskoj

Moguć je i Frexit

Vijesti / Flash | 01. 05. 2017. u 09:22 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Europska unija se mora promijeniti ili suočiti s mogućnošću izlaska Francuske iz Unije'', rekao je za BBC Emmanuel Macron, favorit u utrci za francuskog predsjednika.

Macron za kojeg se smatra da je proeuropski političar ulazi u posljednji tjedan kampanje u borbi s Marine Le Pen, desničarkom koja se protivi ostanku Francuske u europskom bloku država.

Sljedeće nedjelje Francuzi će u drugom krugu izbora birati između Macrona i Le Pen. Desničarka dobiva glasove onih koji su nezadovoljni Unijom i obećala je referendum o izlasku u EU. Također, ona osvaja sve više glasova u ruralnim i industrijskim područjima, jer obećava da će Francuska ponovo kontrolirati svoje granice i zaustaviti imigraciju.

''Za Europu sam, branim europsku ideju i politiku, jer vjerujem da je to izuzetno važno za francuski narod i za njegovo mjesto u vrijeme globalizacije'', kazao je Macron u intervjuu BBC-u.

Ali, kako je istaknuo, neophodno je suočiti se s realnošću.

''Moramo slušati narod, a ljudi su ekstremno nezadovoljni, ljuti i nestrpljivi. Nefunkcionalna EU više nije održiva. Uvjeren sam da će moj mandat biti, dan nakon izbora, da reformiramo duboko i suštinski Europsku uniju i europski projekt'', smatra Macron.

Nastavak djelovanja Unije po starom bi bila izdaja, smatra vodeći francuski kandidat.

''A, neću da budem izdajnik. Dakle, nakon izbora ćemo, ako ne bude reforme EU, imati ili 'Frexit' ili Nacionalni front na čelu'', istaknuo je Macron.

Prema anketama, Macron dobija podršku od oko 60 posto birača, dok je za Le Pen oko 40 posto francuskih birača.

Kopirati
Drag cursor here to close