O europskom putu BiH

Mogherini: U posljednje dvije godine postignuti impresivni pomaci

Vijesti / Flash | 04. 03. 2017. u 17:37 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku EU i potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini poručila je u subotu u Sarajevu, nakon sastanka s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, da su u BiH u posljednje dvije godine postignuti impresivni rezultati, javlja agencija Anadolija.

Sastanku su nazočili i zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Mirko Šarović i Vjekoslav Bevanda kao i Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH.

Mogherini je podsjetila da je BiH posjetila prije dvije godine i da je tada obećan novi pristup EU prema BiH.

"Vrlo jasno se sjećam dvije stvari tijekom tih posjeta. Prva je bila jedan skepticizam da BiH uopće može napraviti bilo kakve iskorake na europskom putu, a druga jedna nesumnjiva energija koju sam vidjela, posebno kod mladih ljudi, ali i kod starijih generacija koji su snažno osjećali tu želju da BiH postane članica EU. Dvije godine je prošlo i zaista postignuti su impresivni rezultati'', istaknula je Mogherini.

Ti pozitivni pomaci, kako je kazala, polako su se predočili u neke pozitivne trendove.

"Već imamo neke naznake, radne signale gdje su se svi ovi dosadašnji napori pretočili u određene trendove u smislu ekonomskog rasta i drugih pokazatelja, ali to su prvi koraci, prvi signali i svjesna sam da oni nisu izravno pretočeni u neke značajnije, suštinske promjene koje građane mogu osjetiti u svojim svakodnevnim životima", izjavila je Mogherini.

Međutim, prema njenim riječima, zemlja je na pravom putu i da se sada trebaju održati aktivnosti koje su do sada provođene i nastaviti i dalje raditi na tome.

"Strateški je važno za EU da BiH nastavi dalje na svom europskom putu, da pravi iskorake, da postane članica zahvaljujući jednom opredjeljenju, jedinstvu i konstruktivnom pristupu. Taj dosadašnji rad je prepoznat i vrednovan od europskih institucija i to je temelj naših odnosa i daljnjih aktivnosti. Poznato mi je da postoje izazovi u samoj zemlji, ali i izazovi koji su regionalne prirode i globalni koje svi dijelimo. Uvjerena sam da lideri u ovoj zemlji imaju dovoljno i mudrosti i kapaciteta da nadvladaju sve te izazove. Ono što je suština je mir koji nije nimalo minorna stvar pogotovo na ovom mjestu, stabilnost, sigurnost, ekonomske prilike, regionalna suradnja i ono što ja nazivam ujedinjenjem, ne europskim putem već vašom europskom perspektivnom ka budućem članstvu, ostaje da zajedno radimo", kazala je Mogherini, javlja agencija Anadolija.

Izrazila je uvjerenje da možemo na nju računati u cijelom tom procesu. Mogherini se ranije danas sastala s članovima Predsjedništva BiH.

Mogherini je već posjetila Crnu Goru, Makedoniju, Srbiju, Kosovo i Albaniju, a u BiH je trebala doći u četvrtak, ali njezin zrakoplov zbog guste magle nije uspio sletjeti u Međunarodnu zračnu luku Sarajevo, pa je posjet bila prolongiran

O posjetu zapadnom Balkanu izvjestit će ministre vanjskih poslova EU 6. ožujka na sastanku Vijeća za vanjske poslove.

Kopirati
Drag cursor here to close