Teško vrijeme za novinare

Mogherini: Sloboda medija ključna za istinsku demokraciju

Vijesti / Flash | 03. 05. 2017. u 08:38 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sloboda medija ključna je za istinsku demokraciju'', poručuje visoka predstavnica Europske unije Federica Mogherini navodeći da se Svjetski dan slobode medija, 3. svibanj ove godine slavi u teškom trenutku za novinarstvo.

Naglašava da su napadi na slobodu izražavanja i slobodu medija širom svijeta sve učestaliji.

''Slobodni, raznovrsni i nezavisni mediji nužni su za promociju i zaštitu demokracije u svim dijelovima svijeta. Sloboda medija i sloboda izražavanja dio su tih temelja demokracije te doprinose stvaranju stabilnih, uključivih i otpornih društava, a mogu doprinijeti i smanjenju napetosti i sprečavanju sukoba'', kazala je Mogherini.

Dodaje da EU podržava provedbu Agende za održivi razvoj 2030. godine koja podrazumijeva i omogućavanje univerzalnog pristupa informacijama i zaštitu slobode izražavanja ističući da je podrška nezavisnom, kvalitetnom i etičnom novinarstvu od ključne važnosti jer nezavisni mediji omogućuju slobodan tok kvalitetnih i dobro istraženih informacija o temama od javnog interesa i obavljaju ulogu ''javnog nadzornika'', stoga su temelj participativne demokracije i omogućuju pozivanje vlada na odgovornost za rad koji obavljaju.

''Europska unija osigurava da je poštovanje slobode izražavanja uključeno u sve politike i programe za razvoj EU. Konkretno, EU financira određeni broj projekata u trećim zemljama radi poboljšanja kvalitete novinarstva, pristupa javnim informacijama i slobode izražavanja'', rekla je Mogherini uime EU.

Navodi da je od lipnja 2015. godine u sklopu programa malih bespovratnih sredstava EU financirala najmanje 45 boraca za ljudska prava koji promoviraju pravo na slobodu izražavanja, a čiji je rad ugrožen.

Mogherini naglašava da EU osuđuje rast broja prijetnji novinarima i medijskim stručnjacima te kršenja njihovih prava na internetu i izvan njega te da se od svih država očekuje da ispune obavezu zaštite slobode izražavanja i sigurnosti novinara tako što će kažnjavati napade na novinare i stvoriti pravno okruženje koje će im omogućiti rad.

''U okviru bilateralnih kontakata s trećim zemljama, te multilateralnih i regionalnih foruma, EU se kontinuirano protivi zakonima, propisima i političkim pritiscima kojima se ograničava sloboda izražavanja, te poduzima konkretne korake da bi spriječila napade na novinare i blogere te odgovorila na njih'', kazala je Mogherini.

Poručila je da je donošenjem smjernica EU o slobodi izražavanja na internetu i izvan njega 2014. godine i njihovom primjenom EU ponovno potvrdila odlučnost u promociji slobode mišljenja i izražavanja kao prava koja pripadaju svima, ma gdje se nalazili, na temelju načela jednakosti, nediskriminacije i univerzalnosti koja se trebaju ostvarivati putem svih medija i neovisno o granicama'', priopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close