EU treba promjene

Mogherini: Budućnost EU je izbor koji pripada svakom europskom građaninu

Vijesti / Flash | 09. 05. 2017. u 10:11 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Budućnost Europske unije je izbor - izbor koji pripada svakom europskom građaninu i koji je važan za cijeli svijet'', poruka je visoke predstavnice za vanjske poslove i sigurnosnu politiku EU Federice Mogherini povodom 9. svibnja, Dana Europe.

Mogherini podsjeća da ove godine EU puni 60 godina mira, zaštite radnika, mogućnosti za poslovanje, odnosno 60 godina slobode i prava.

Međutim, ističe da budućnost Europe nije nešto što se nasljeđuje od naših osnivača te da "EU čine vrijednosti u koje vjerujemo i partnerstva koja gradimo u svijetu" i da je ona ogledalo europskog društva.

''Europa je ono što mi, Europljani, napravimo od nje svakog dana, svtako od nas'', naglasila je, dodajući da su Europljani ponovo izrazili opredjeljenje da ostanu zajedno, crpeći snagu iz jedinstva, "jer samo zajedno se možemo suočiti s izazovima našeg vremena".

Napomenula je da je u prethodnih godinu dana preduzeto više koraka u smjeru sigurnosti i obrane EU nego u proteklih 60 godina te da to treba Europljanima i svijetu.

''U aktualnom globalnom okruženju, naši prijatelji širom svijeta upućuju pogled ka nama, upućuju pogled ka Europskoj uniji kao pouzdanoj supersili za mir i ljudski razvoj, možda i jedinoj. To ne znači da smo savršeni. Daleko od toga. Promjene u EU su potrebne'', poručila je Mogherini.

Kako je rekla, izbor pravednije, sigurnije i ravnopravnije Europe pripada svim Europljanima, a to je smisao Dana Europe - ne budućnost institucija EU, nego budućnost svakog građanina Europe.

Kopirati
Drag cursor here to close