Najavljeni prosvjedi

'Moderni' nacisti unose nemir među njemačke dužnosnike

Vijesti / Flash | 15. 12. 2014. u 14:59 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rapidan rast popularnosti ultra desničarske političke frakcije "Pegida" unosi nemir među njemačke dužnosnike. Posebna napetost očekuje se danas, kada su pripadnici ove stranke, koje politički neistomišljenici usporede s Hitlerovim nacistima, najavili prosvjed na ulicama Drezdena.

Za pripadnice PEGIDA ("Patriotski Europljani protiv Islamizacije Zapada") kaže se da ih "tanka linija dijeli od nacista", naročito zbog animoziteta prema strancima.

Procjenjuje se da će na tisuće policajaca biti u stanju pripravnosti na ulicama Drzdena večeras, kada PEGIDA bude marširala u znak prosvjeda protiv aktualne njemačke vlasti i politike koju vodi.

''Imaju veoma suptilnu, ali istovremeno i sramotnu strategiju za promoviranje ksenofobije'', izjavio je Ralf Jager, ministar unutarnjih poslova Westfalije za list "Welt."

Angela Merkel je oštro kritizirala ove prosvjede, njihovu aktivnost i politiku.

''U Njemačkoj nema mjesta za islamofobiju i antisemitizam, kao ni za mržnju prema strancima i rasizam '', izjavila je kancelarka.

Ipak, ono što i te kako zabrinjava one koji su na čelu Njemačke je nedavna anketa "Spiegela", u kojoj je čak dvije trećine Nijemaca izrazilo negativno mišljenje o radu njemačke vlade na polju imigracijske politike, kao i problema s azilantima.

Dok ih neki nazivaju desničarski zadojenim ekstremistima, oni sebe vide kao patriote. "Mi smo ljudi", parola je koju uzvikuju tijekom svojih marševa, po ugledu na mirne demonstracije uoči rušenja Berlinskog zida prije 25 godina, prenosi Blic.

Kopirati
Drag cursor here to close