EU

Mobiliziranje dodatne podrške iz EU za BiH i Srbiju u oporavku od poplava

Vijesti / Flash | 23. 06. 2014. u 17:43 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija će biti domaćin Donatorske konferencije koja će biti održana u Briselu, 16. srpnja, kako bi nastavila sa pružanjem pomoći i nakon razornih poplava koje su pogodile Zapadni Balkan, te kako bi mobilizirala daljnju podršku Srbiji i Bosni i Hercegovini da rješavaju posljedice ove prirodne katastrofe. Konferenciju će zajednički organizirati Francuska i Slovenija.

"Europska unija i njene države-članice su solidarne sa ljudima pogođenimi nedavnim ekstremnim poplavama u jugoistočnoj Europi. Mi smo spremni da iskoristimo sve raspoložive instrumente kako bi pomogli građanima Srbije i Bosne i Hercegovine da se oporave od ove prirodne katastrofe.

Konferencija će mobilizirati sredstva neophodna za oporavak zemalja", izjavio je europski komesar za proširenje i politiku susjedstva Štefan Füle. Također, komesar je pozvao donatore da velikodušno doprinesu naporima dvaju zemalja za oporavak.

Zemlje-donatori, međunarodne financijske institucije i glavne organizacije civilnog društva će biti pozvani da sudjeluju. Cilj konferencije je da od donatora dobije obećanja za pomoć zemljama za oporavak od nedavnih poplava.

Europska komisija, Francuska i Slovenija daju veliki značaj ekonomskom oporavku obje zemlje i posvećene su davanju značajnog financijskog doprinosa. Uz mobiliziranje međunarodne financijske podrške, Donatorska konferencija će također doprinijeti poboljšanju regionalne suradnje u borbi protiv poplava i prirodnih katastrofa, priopćeno je iz Europske komisije u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close