Da ili ne?

Mladi Mostara raspravljali treba li BiH u EU

Mladi Mostara o procesu priključenja BiH Europskoj uniji
Vijesti / Flash | 18. 12. 2017. u 20:33 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koordinatorica javne rasprave Anja Kresojević kazala je kako je spomenuta tema odabrana s obzirom da je pitanje priključenja Bosne i Hercegovine od ključne važnosti za mlade Mostara i čitave države.

''Fokusirali smo se na to da nam profesori, akademici, predstave tu temu i s akademske strane približe te iznesu pozitivne i negativne strane tog procesa sa stajališta politologije i prava'', kazala je Kresojević.

Dodala je kako je cilj potaknuti mlade da počnu aktivno razgovarati o BiH, njenoj budućnosti i o BiH kao članici EU.

Komentirajući sam naziv tribine "BiH u EU: Da ili ne?" prof. dr. Edin Rizvanović s Pravnog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" kazao je kako, po njegovom sudu, dileme nema, jer BiH nema alternativu.

Ono što jeste problem, kaže Rizvanović, internog je i eksternog karaktera.

''Stvari koje bismo mi kao država trebali uraditi ne radimo na način koji bi nam pomogao na tom putu, a isto tako činjenica je da EU zbog nekih globalnih političkih tokova ne žuri sa prijemom BiH. Dakle, ta vrsta interesne ljubavi čini mi se da je uzajamna'', ocijenio je Rizvanović.

Govoreći o tome gdje je BiH u odnosu na zemlje u okruženju, on je istakao kako je BiH u najlošijoj poziciji te da ne može biti izgovor da je kod nas složenija situacija "jer nismo toliko složeniji u odnosu na druge zemalja u okuženju, koliko se predstavljamo".

Doc. dr. sc. Dražen Barbarić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru trenutnu je poziciju BiH pokušao objasniti pojmom "paralaksa", kazavši da je paralaksa fenomen kada zapravo imate osjećaj da se određeni subjekt giba, a zapravo giba se onaj subjekt koji ga promatra.

''BiH je u poziciji paralakse. BiH stoji na mjestu, a zapravo jedino što se kreće je naša utvara da se krećemo i eventualno što se kreću dužnosnici EU, jer potpuno gube strpljenje s nama'', ocijenio je Barbarić.

Dodao je kako je sam datum pristupanja EU potpuno nevažan te da je suštinski važan proces koji BiH treba proći.

''Sadržaj tog procesa bit će ono kad se u jednom trenutku probudimo i shvatimo zapravo da smo se europeizirali. Za koliko će to biti, to je potpuno irelevantno'', zaključio je Barbarić.

Javna debata, koja je održana u mostarskom EU info uredu, okupila je veliki broj mladih Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close