Ciparski Occupy

Mladi Ciprani traže ujedinjenje otoka

Vijesti / Flash | 29. 11. 2011. u 11:05 V.P.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nezadovoljni desetljećima razdvojenosti grčke i turske zajednice na Cipru, Orestis Georgiou i Umut Yasas žele pokrenuti revoluciju. Inspirirani pokretom Occupy u drugim zemljama, nekolicina mladih je postavila šatore u uskom pojasu „ničije“ zemlje na Cipru.

Ono što je pokrenulo ove proteste je nedostatak povjerenja mladih Ciprana u grčke i turske vođe u pregovorima koji se nastavljaju u napuštenoj nikozijskoj zračnoj luci.

„Nitko na Cipru ne vjeruje kako će pregovori o ujedinjenju uspjeti. To je igra, iluzija koja bi trebala uvjeriti Ciprane kako oni pokušavaju ujediniti Cipar. Ali oni to ne žele jer su zadovoljni s vlasti koju imaju“, rekao je Georgiou o pregovorima koji se vode od rujna 2008.

Kampirajući na pojasu koji kontroliraju Ujedinjeni narodi, Georgiou, Yasar i njihovi prijatelji se vraćaju načinu života koji nikad nisu poznavali prema kojem se njihove zajednice mogu slobodno miješati.

„Želim vidjeti obostranu revoluciju, s ljudima koji napuštaju kafiće i počinju se pitati o vrsti života koji žive“, kaže Georgiou. Unatoč negativnoj slici o turskim Cipranima koju je dobio tijekom školovanja, on tvrdi kako je odlučan u nastojanjima da prekine podjelu Cipra koja je nastala mirovnim sporazumom iz 1974. Ciprani s obje strane su podijeljeni desetljećima odvojenosti i nepovjerenja.

Turske snage su izvršile invaziju na Cipar 1974. zauzimajući sjeverni dio otoka kao odgovor na puč koji su izvršili militantni grčki Ciprani koji su tražili ujedinjenje s Grčkom.

Samo je Turska priznala Sjeverni Cipar. Grčki Ciprani predstavljaju cijeli Cipar u EU, ali se njihova nadležnost odnosi jedino na južni dio otoka.

Ciparski Occupy pokret je u „ničiju zemlju“ donio šatore, namještaj, šporete, agregate i stotine transparenata. Ne žele se iseliti iz tog područja dok se otok ne ujedini.

„Nova generacija želi donijeti promjene“ tvrdi turski Cipranin Yasar, koji vjeruje kako je podjela Cipra povezana s nejednakostima globalnog kapitalizma.

Iako snage UN-a podržavaju zajedničke aktivnosti obje zajednice, nakon dva tjedna su zatražili od ciparskog Occupy pokreta napuštanje ove zone, ali prosvjednici odgovaraju: „Ovo nije aktivnost, ovo je okupacija“.

Kopirati
Drag cursor here to close