Medicinsko vještačenje

Mjesečno 1.000 branitelja ide na provjeru

Vijesti / Flash | 10. 03. 2016. u 14:31 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH dala je suglasnost za potpisivanje Sporazuma o suradnji u postupku medicinskog vještačenja zdravstvenog stanja sa Institutom za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja Sarajevo i za potpisivanje ovlastila federalnog ministra za pitanja branitelja i invalida obrambeno-osloboditeljskog rata.

Sporazum uređuje postupak, uvjete i način davanja usluga medicinskog vještačenja zdravstvenog stanja korisnika iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite. Institut se obvezuje da će izvršiti medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja u predmetima svih korisnika prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite koje dostavi Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida obrambeno-osloboditeljskog rata.

Medicinsko vještačenja zdravstvenog stanja odnosi se na donošenje nalaza i mišljenja u slučajevima utvrđivanja postotka vojnog invaliditeta, stupnja ortopedskog dodatka, dodatka za njegu i pomoć druge osobe, nesposobnosti za privređivanje i utvrđivanje postojanja uzročne veze izmedu ranjavanja ili oboljenja (po kojem osnovu je utvrđen postotak invaliditeta) i smrti vojnog invalida.

Federalno ministarstvo će dostavljati predmete sukcesivno, nakon provjere uvjerenja o pripadnosti i okolnosti stradanja pripadnika Oružanih snaga BiH (Armije RBiH, HVO-a i MUP-a) i izvorne medicinske dokumentacije.

Institut je obavezan izvršiti medicinsko vještačenje 1.000 predmeta mjesečno, te objaviti rezultate u roku od 45 dana od dana prijama predmeta, ukoliko na dani nalaz i mišljenje nije uložen prigovor, odnosno u roku od 60 dana ako je prigovor uložen.

Ukoliko se korisnik prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite ne odazove na pregled po pozivu Instituta u roku od 30 dana, Institut će obavijestiti Federalno ministarstvo kako bi privremeno bila obustavljena isplata invalidnine.

Ako se korisnik prava ne odazove na pregled po ponovljenom pozivu u roku od 90 dana od dana prvog poziva, Institut će obavijestiti Federalno ministarstvo kako bi bilo doneseno rješenje o prestanku prava s danom isteka ovog roka. Institut donosi nalaz i mišljenje isključivo na osnovu postojeće medicinske dokumentacije na temelju koje je ranije cijenjeno stanje u popisu predmeta i na osnovu pregleda korisnika prava.

Izuzetno, ukoliko nadležno liječničko povjerenstvo Instituta nakon pregleda ocijeni da je potrebno pribaviti nove specijalističke nalaze, korisnika prava će, uz konsultacije s Federalnim ministarstvom, uputiti u određenu zdravstvenu ustanovu, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close