Njemački tisak

Mješavina zabrinutosti i nestrpljenja odvela Steinmeiera i Hammonda u Sarajevo

Vijesti / Flash | 19. 01. 2015. u 14:07 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posjeta njemačkog ministra vanjskih poslova Franka-Waltera Steinmeiera Bosni i Hercegovini jedna je od tema kojima se danas bavi njemački tisak, prenosi Radio Deutsche Welle.

"Mješavina zabrinutosti i nestrpljenja odvela je njemačkog ministra vanjskih poslova Franka-Waltera Steinmeiera i njegovog britanskog kolegu Philipa Hammonda u petak u Sarajevo", piše danas Koelner Stadt Anzeiger piše o njemačko-britanskoj inicijativi za Bosnu i Hercegovinu.

Skoro 20 godina nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma BiH je još uvijek obilježena posljedicama rata – i ne samo time, navodi ovaj list.

"U političkom i ekonomskom smislu zemlja se nalazi pred propašću, a proces približavanja Europskoj uniji je praktično propao. Prije godinu dana, u veljači 2014. godine, građani su istresli svoju frustraciju u centru Sarajeva. Zgrade vlada su bile u plamenu. Tragovi su još svježi - piše Koelner Stadt Anzeiger.

"Ne možemo i ne želimo to prihvatiti", izjavio je ministar vanjskih poslova Frank Walter Steinmeier poručivši da niti su ljudi u zemlji zaslužili, niti je dobro za susjede, ni Europu da jedna cijela zemlja dugoročno posrće.

Stoga je Steinmeier, piše Koelner Stadt Anzeiger, zamolio lidere u BiH da iskoriste šansu koja im se pruža koja se odnosi na njemačko-britansku inicijativu za BiH, dok je britanski ministar vanjskih poslova Hammond rekao da se jedna takva ponuda neće ponoviti.

Kopirati
Drag cursor here to close