Milijuni Turaka

Misteriozna izjava: Zašto Erdogan sam ne dematira poruku

Vijesti / Flash | 14. 07. 2014. u 08:53 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni kako bi turski premijer Recep Tayyip Erdogan trebao sam demantirati ako nije točno prenesena njegova izjava vezano za BiH, a to ne bi trebalo činiti Veleposlanstvo Turske u BiH.

"Sam Erdogan je nekoliko puta izjavljivao razne sumnjive i neodržive stvari vezano za ovaj prostor, a onda su neki njegovi trećerazredni službenici pokušali to demantirati. Znači, sam Erdogan bi trebao to demantirati, a ne tursko veleposlanstvo, jer mi smo kritizirali izjavu turskog Veleposlanstva ", rekao je Dodik.

Podsjećamo, u pojedinim medijima je objavljeno kako je turski premijer izjavio da bi svatko tko bi na bilo koji način "dirnuo" Bošnjake imao protiv sebe 100 milijuna Turaka i poručio da se zbog toga ne treba čuditi "kad turski ratni brod uplovi u Neum, jer to je znak i podrška suverenitetu BiH".

No, Dodik kaže kako su se ovakve teze mogli čuti i ranije kod turskih političara, kako lokalnih, tako i onih višeg ranga.

"Erdogan je to, koliko sam razumio, govorio u funkciji kandidata za novog predsjednika Turske, a ne kao premijer Turske. Prema tome, sam demanti Veleposlanstva Turske u BiH je sumnjiv s više stanovišta", rekao je Dodik i dodao kako su se i ranije neki utrkivali da nakon sličnih izjava daju nemušte demantije, kao što se mogao vidjeti jedan "potpuno neprecizan demanti iz Veleposlanstva Turske u Sarajevu".

"Mi nismo izmislili tu vijest. Ona je bila prisutna nekoliko dana i kada smo reagirali na nju, očigledno je to pokrenulo salvu reakcija. Kada se sagleda o čemu se radi, onda je vidljivo da Turska u kontinuitetu nastoji da ovdje u BiH provodi određenu političku podršku Bošnjacima, koja je selektivna i ne doprinosi stabilizaciji prilika u BiH", rekao je Dodik.

Istaknuo je kako se Turska isključivo zalaže za BiH, što govori o tome da su oni za BiH "bez nekih drugih, prije svega Srba i, možda, Hrvata", te nastoje da pribave samo privilegije za Bošnjake i da za njih naprave državu po mjeri, odnosno BiH.

"Očigledno je da su se Turci našli u nezgodnom trenutku, jer moraju pravdati ono što njihov budući predsjednik govori i što, na kraju krajeva, demisticira svaku ulogu Turske, ne samo u BiH, nego u čitavoj regiji", rekao je Srni Dodik.

Veleposlanik Turske u BiH Cihad Erginay i veleposlanik Turske u Beogradu Mehmet Kemal Bozay demantirali navode o izjavi turskog premijera Erdogana.

Podsjećamo, Večernji list je, u izdanju za BiH, bez imenovanja izvora i pozivajući se ''na bošnjačke portale'', prenio navodnu Erdoganovu izjavu, koju su preuzeli gotovo svi mediji u regiji.

"Turska ili Osmansko carstvo je svoju braću Bošnjake u davnoj prošlosti predalo neprijatelju, Austrougarskoj, bez ikakve zaštite! To sebi nikad nismo i nećemo moć halalit, ali onda je ponovo zlo došlo po Bošnjake i opet smo na tom ispitu pali, nismo uspjeli da ih zaštitimo! Sad se kunem velikim Alahom da, kad bi iko na bilo kakav način dirnuo Bošnjake imao bi protiv sebe sto miliona Turaka. Zato se nemojte čuditi kad turski ratni brod uplovi u Neum jer to je naš znak i podrška suverenitetu BiH!", navodno je rekao Erdogan.

Kopirati
Drag cursor here to close