Oglasila se policija

Misterij u Splitu: Dvije bake odvele dijete iz vrtića, slučajno naišao otac djeteta. Nije znao tko su!

Policija i dalje smatra da se nije dogodilo kazneno djelo u slučaju kad su "bake" odvele tuđe dijete iz vrtića na splitskom području jer "nisu nastupile štetne posljedice".
Vijesti / Flash | 18. 07. 2023. u 11:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvije starije žene sredinom lipnja ove godine ušetale su u prostorije vrtića na splitskom području i preuzele dijete. No do danas je ostalo nepoznato tko su žene koje su preuzele dijete. Igrom slučaja, ispred vrtića se sasvim slučajno našao otac djeteta i dijete mu se odmah pridružilo. No ostalo je nepoznato tko su žene koje su ga pokupile u vrtiću.

Policija i dalje smatra da se nije dogodilo kazneno djelo u slučaju kad su "bake" odvele tuđe dijete iz vrtića na splitskom području jer "nisu nastupile štetne posljedice".

"I dalje obavljamo provjere. Za sada nisu utvrđeni elementi kaznenog djela. Isto tako o događaju smo izvijestili Prosvjetnu inspekciju te Državno odvjetništvo", odgovor je iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske za Dalmaciju danas na pitanje radi li se zapravo o pokušaju otmice.

Predstavile se kao bake

Sredinom lipnja, kako Dalmacija Danas doznaje, dvije starije gospođe ušetale su u prostorije dječjeg vrtića i preuzele dijete od odgajateljica iako ih dijete ne poznaje. Jedna od njih se predstavila kao baka. Na sreću, u trenutku kada su izašle s djetetom iz vrtića pred njima se našao otac djeteta koji stanuje neposredno u blizini vrtića.

"U razgovoru s policijskim službenicima otac je naveo kako su mu navedene žene izgledale zbunjeno i jedna od njih mu je rekla da je trebala otići u vrtić po unuku. Nisu mu rekle kako se zovu, niti su mu one poznate. Govorile su hrvatskim jezikom i odavale dojam da su zbunjene. Temeljem obavljenih provjera utvrđeno je da je dijete kratko vrijeme bilo u društvu nepoznatih žena jer je uskoro nakon izlaska iz vrtića dijete srelo svog oca kojem se odmah priključilo", dio je ranijeg policijskog odgovora.

Na sve to burno je reagirao član obitelji djeteta koje se možda pokušalo oteti, nezadovoljan radom policije, sigurnosnim stanjem vrtića i procedura.

Obitelj je šokirana

"Naravno da sam šokiran. Nepoznate osobe odvedu dijete iz vrtića, oni nisu utvrdili tko su te osobe, a iz čega onda zaključuju da u tome ne vide elemente kaznenog djela? Ponavljam, mi ne znamo jesu li oni utvrdili njihov identitet. Ako nisu, onda vrlo hrabro zaključuju da u neovlaštenom odvođenju iz neutvrđenih razloga, djece iz vrtića, nema elemenata kaznenoga djela.

Puljak je obećao da će sva djeca na jesen u vrtiće. Tribalo bi i njega pitati, kao i ove u policiji i prosvjetnoj inspekciji, kakva im je sigurnost u vrtićima. Konkretno, u ovaj može ući i iz njega izaći tko hoće, vrata su otvorena izvana, samo su za djecu zatvorena jer je tipka za otvaranje na jedno 190 cm visine, nema nikakvu portirnicu na kojoj te netko dočekuje i evidentira, "sigurnosne" kamere postoje, ali uopće nisu u funkciji, ograda oko dvorišta je toliko niska da je i svako malo spretnije dijete može preskočiti, isto kao i potencijalni otmičar.

Pitanje je kako tete daju djecu nepoznatim osobama ako su u vrtiću precizno evidentirane osobe koje jedine mogu preuzeti djecu", izjavio je nezadovoljan postupanjem i policije jer, kako kaže, nisu obaviješteni ni o čemu.

Kopirati
Drag cursor here to close