Vjerodostojan partner

Miščević: Pristupni pregovori Srbije s EU početi će u lipnju

Vijesti / Flash | 13. 04. 2014. u 09:18 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Voditeljica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević ocijenila je kako bi pristupni pregovori Srbije s EU mogli da počnu u lipnju i to otvaranjem poglavlja 35 koje se odnosi na normalizaciju odnosa s Prištinom.

Nakon toga, objasnila je Miščević u intervjuu bečkom dnevniku "Kurir", slijede poglavlja vezana za pravosuđe i vladavinu prava.

Ona ističe da je Srbija vjerodostojan partner, u kojoj je došlo do velikih promjena.

Upitana koje su prepreke na putu u EU, Miščević je odgovorila da je Srbija sama sebi prepreka i da je "važno provođenje reformi".

S tim u vezi je istaknula da Srbija cijeni pritisak EU na tu državu.

Najveći problem, prema njenom mišljenju jeste da Srbija prilagodi pravni sustav Europskoj uniji, što je od suštinske važnosti za društvo i cijeli Balkan.

"Prilagođavanje standardima EU košta. Pored borbe protiv korupcije naš najveći izazov je normalizacija odnosa s Prištinom", dodala je Miščević.

Istovremeno je istaknula da se, u dijalogu s Prištinom, radi o pravnim dogovorima, ali ne i o priznavanju neovisnosti Kosova.

Miščević je ukazala da podrška pristupanju EU u Srbiji jasno raste, dodajući da je u kratkom vremenskom razdoblju podrška porasla sa 50 na 55 posto.

Dvije trećine stanovništva, prema njenim riječima, podržava reforme, koje su, kako je podvukla, ključne.

Na konstataciju da mnogi strahuju od širenja EU, Miščević je ukazala da je Srbija svjesna tih strahova.

"Mi ne pristupamo prije 2020. godine. Mi smo vjerodostojan partner i postoje velike promjene u Srbiji", poručila je ona.

Na pitanje hoće li će bivši austrijski kancelar Alfred Gusenbauer biti savjetnik i u novoj srpskoj vladi, Miščević je izrazila uvjerenje da hoće.

Kopirati
Drag cursor here to close