Njemačka

Mirza Tamur uhićen jer je regrutirao borce za Islamsku državu

Vijesti / Flash | 12. 11. 2014. u 11:51 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačko federalno tužiteljstvo priopćilo je da su danas uhićene dvije osobe, osumnjičene za podržavanje terorističke Islamske države i dvije pobunjeničke organizacije u Siriji, Ahrar al-Sham i Džunud al-Sham.

U oblasti Kelna uhićeni su 58-godišnji Pakistanac, Mirza Tamur B., kao i 31-godišnji Nijemac, identificiran samo kao Kais B.O.

Tamur je osumnjičen da je pomogao da se dvojica boraca iz Njemačke pridruže džihadistima u Siriji, kao i da je pobunjeničke grupe pomogao s 3.200 eura i vozilom.

Sumnja se da je uhićeni Nijemac od 2013. godine regrutirao borce za terorističke grupe, prenijela je agencija Reuters.

U okviru istrage na zapadu Njemačke pretreseni su stanovi još šest osumnjičenih.

U akciji, čiji je centar bio Keln, sudjelovalo je 240 policajaca koji su pretražili domove i prostorije još 20 osumnjičenih, koji se terete za krivotvorenje putovnica za dobrovoljce u svetom ratu, javljaju njemački mediji, navodeći da se dvojica osumnjičenih terete da su za potrebe Islamske države agitirali i privlačili borce.

Njemačka se svim sredstvima bori protiv onih koji na njezinom tlu rade za IS, a bavarska Kršćansko-socijalna unija (CSU), sestrinska stranka svenjemačke Kršćansko-demokratske unije kancelarke Angele Merkel, zahtijevala je da se teroristima i njihovim simpatizerima oduzme njemačko državljanstvo.

Njemačka vlada je, također, najavila kako želi pooštriti kazneno pravo udvije točke - krivično gonjenje za sve one koji napuste zemlju kako bi se priključili terorističkim organizacijama i kazneno gonjenje za one koji financiraju terorizam.

Kopirati
Drag cursor here to close