Inkluzivni vrtić ''Sunčani most''

Mirovna nagrada stigla u Mostar

Od 2020. godine Mirovna nagrada Mreže mira nosi ime Gorana Bubala.
Vijesti / Flash | 15. 06. 2021. u 10:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Multietnički inkluzivni vrtić ''Sunčani most'' iz Mostara dobitnik Mirovne nagrade ''Goran Bubalo''.

Mirovna nagrada ''Goran Bubalo'' Multietničkom inkluzivnom vrtiću ''Sunčani most'' Mostar uručena je 03. lipnja 2021. godine, u prostorijama vrtića u Mostaru.

Mreža za izgradnju mira i 2020. godine, uprkos okolnostima pandemije, na Međunarodni dan ljudskih prava, 10. prosinca proglasila je dobitnike i dobitnice Mirovne nagrade, a sama dodjela priznanja je odložena za neke sigurnije i sretnije trenutke. Od 2020. godine Mirovna nagrada Mreže mira nosi ime Gorana Bubala.

Ideja o jedinstvenom vrtiću u koji su jednako dobrodošla sva djeca, neovisno o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti, socijalnom statusu ili umanjenim psihofizičkim sposobnostima, potiče od  Zvonimira Vojtuleka-Vojte. Ovaj Mostarac, koji godinama živi i radi u Norveškoj, vjerovao je u viziju da jedan ovakav vrtić može i mora postojati u multietničkom gradu kakav je Mostar.

Multietnički inkluzivni dječji vrtić ''Sunčani most'' osnovan je u Mostaru 2002. godine, kao projekt austrijske socijalne neprofitne organizacije ''Diakoniewerk''. Ovo je prvi inkluzivni vrtić u Bosni i Hercegovini.

O nagradi

Mirovna nagrada Mreže za izgradnju mira, koja od 2020. godine nosi ime Goran Bubalo, utemeljena je 2013. godine kao nagrada za osobe i škole koje se ističu u svom radu na izgradnji mira i promociji pitanja ljudskih prava. Svrha nagrade je prepoznati izvanredna kreativna postignuća u promicanju tolerancije, ljudskih prava i izgradnji mira. Naglasak je na postizanju.

Krajnji je cilj skrenuti pozornost na uspješne osobe i škole koje mogu poslužiti kao uzor drugima u područjima tolerancije i izgradnje mira. Nagrada time priznaje učinkovitost, kao i viziju. Mirovna nagrada se dodjeljuje osobama koji stoje na braniku odbrane ljudskih prava i rade na širenju načela mira i solidarnosti u svijetu, i koji su napravili izvanredan doprinos međunarodnoj društvenoj pravdi i miru, te međureligijskoj suradnji. Nagrada je posvećena učinkovitoj implementaciji provedbe načela tolerancije u javnim i privatnim sferama, naročito u aktivnostima koje doprinose izgradnji mira u područjima umjetnosti, obrazovanja, kulture i nauke.

Od 2016. godine Mirovna nagrada se dodjeljuje i školama koje stoje na braniku solidarnosti, ljudskih prava i izgradnje mira. Mirovna nagrada za škole se dodjeljuje osnovnoj ili srednjoj školi u Bosni i Hercegovini koja se ističe u svom radu na obrazovanju za mir, pitanjima ljudskih prava, solidarnosti i nenasilja, te sudjeluje u poboljšanju života cjelokupne lokalne zajednice. Škole se potiču da ohrabre i iskoriste inicijativu učenica i učenika u cilju stvaranja kulture mira i održivog razvoja, potičući i čitavo društvo da uči i razmišlja šta svako od nas može učiniti za bolje danas i sutra.

Kopirati
Drag cursor here to close