Studentice ujedinjene

''Мirotraganje 2022'': Mladi traže mir

Cilj projekta je bio da mladi iz Banjaluke i Brčkog upoznaju svoje gradove na drugačiji, inovativan, zabavan, interaktivan i poučan način; da saznaju za stvari, mjesta i ljude koji su i te kako utjecali na život grada.
Vijesti / Flash | 14. 09. 2022. u 10:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mirotraganje 2022'' predstavlja projekt četiri mlade studentice, Jelene Kerezović, Almedine Mehić, Anastasije Ćorović i Jelene Dubravac, koje dolaze iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine.

Cilj projekta je bio da mladi iz Banjaluke i Brčkog upoznaju svoje gradove na drugačiji, inovativan, zabavan, interaktivan i poučan način; da saznaju za stvari, mjesta i ljude koji su i te kako utjecali na život grada i njegovih stanovnika te doprinijeli izgradnji mira, o kojima se nedovoljno govori u društvu.

Aktivnosti su za cilj imale otkrivanje stvari koje su zajedničke svim ljudima u zemlji, bez obzira na njihovu vjeru, naciju, pol, političko opredjeljenje i druge različitosti, koje se često koriste za raspirivanje mržnje među ljudima. Upravo zbog toga organizatorice su izabrale simboličan naziv ''mirotraganje''. Mladi u BiH traže i žele mir. Poziv je bio otvoren za sve mlade od 15 do 30 godina, s područja Banjaluke i Brčkog.

Foto: PR / Мirotraganje 2022.

Sudionici su podijeljeni u nekoliko grupa koje su se međusobno natjecale. Svaka grupa je imala smjernice u vidu zagonetki, priča, legendi, pjesama ili istorijskih podataka uz pomoć kojih su dolazili do svake zadate lokacije. Aktivnost je zamišljena tako da uključuje što više interakcije sa prolaznicima, što je čitav projekt učinilo još zanimljivijim. Najbolje grupe nagrađene su simboličnim poklonima. Sduionici su obišli mnoge važne lokacije kao što su Safikadin grob, Banski dvor, Muzej savremene umjetnosti RS, Krivi sat, reljefna ploča na RK ''Boska'' i spomenik ''Klupa mira'' u Banjoj Luci, te Islahijet, željeznička pruga Brčko-Banovići, Dobrin spomenik, Fontana mladosti i Ficibajer izletište u Brčkom.

Organizatorice ističu da je zainteresiranost za ovaj projekt mogla biti veća, što samo pokazuje kolika apatija vlada među mladima danas. Ipak, u oba grada skupila se mala harizmatična ekipa mladih koja je uspješno završila sve aktivnosti. Sudionici su istaknuli da su jako zadovoljni onim što su čuli, vidjeli i saznali i da bi se ponovo prijavili na sličan projekat.

''Bilo je fantastično'', izjavila je Kaća, osamnaestogodišnja učesnica iz Banjaluke. Nakon sprovedenih aktivnosti, organiziran je i promotivni događaj krajem srpnja u Sarajevu.

Foto: PR / Мirotraganje 2022.

Organizatorice su zvanicama prikazale sve detalje vezane za projekt, od ideje do realizacije. Na njihovom Youtube kanalu uskoro će se naći i kratki video-snimak, kao retrospektiva cijelog projekta.

Jelena, Almedina, Anastasija i Jelena se svakako neće zaustaviti na ovome. Uz podršku ''Humanity in Action'' u budućnosti planiraju da realiziraju i druge slične projekte. Smatraju da je to neophodno, s obzirom na sveukupno stanje u društvu koje nije na zavidnom nivou.

Mlade treba probuditi iz letargije u kojoj se već predugo nalaze'', poručuju.

Na kraju, organizatorke su zadovoljne sprovedenim aktivnostima jer su uvidjele da ima mladih koji žele da mijenjaju sve one anomalije od kojih boluje naše društvo. Međutim, svjesne su da je potrebno uložiti još dosta truda ako želimo da govorimo o bilo kakvom napretku na ovom polju.

Projekt je financijski podržan od strane ''Humanity in Action'' nevladine organizacije, a sproveden je u Banjoj Luci i Brčkom u srpnju ove godine.

Kopirati
Drag cursor here to close