Radioaktivno prepucavanje

Ministrica iz Srpske: Ako Hrvatska hoće recipročne mjere, odlagat ćemo i mi otpad kod Dubrovnika

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske (RS) Srebrenka Golić rekla je da bi i RS mogla da poduzme recipročne mjere i da odlaže svoj radioaktivni otpad u blizini Dubrovnika.
Vijesti / Flash | 05. 03. 2019. u 17:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske (RS) Srebrenka Golić ponovo je apelirala na vlasti Hrvatske da odgovore je li istina da će skladištiti radioaktivni otpad na Trgovskoj gori, u općini Dvor, uz granicu sa Bosnom i Hercegovom, kao i da bi taj prostor mogao kasnije da preraste u odlagalište nuklearnog otpada, budući da Hrvatska do 2023. godine mora preuzeti polovicu otpada iz Nuklearne elektrane ''Krško''. 

''Hrvatska već duže vrijeme ignorira stav i mišljenje institucija i RS i Federacije BiH, jer su se institucije BiH ignorantski ponašale po ovom pitanju. Tražimo istinu'', navela je Golić. 

Tvrdi da su iz određenih medija u Hrvatskoj saznali da ta zemlja ponovo poduzima određene mjere, kada je riječ o odlaganju otpada na lokalitetu Trgovska gora, protiv čega su RS i BiH usvajale i rezolucije te nadležni najavili međunarodnu arbitražu i sudsku zaštitu. 

''Ukoliko će Hrvatska poštovati međunarodne norme, kao sljedeći korak bi trebali pristupiti provođenju izrade studije utjecaja na životnu sredinu. BiH je usvojila i ratificirala Espo konvenciju, koja podrazumijeva da pogođene zemlje moraju biti aktivno uključene u kompletan proces. Ni o tome nismo dobili obavijest'', dodala je ona i ustvrdila da, ako ne dobiju informacije, slijedi arbitraža i međunarodni sud, što će ona inicirati kao pravnu borbu protiv namjera Hrvatska po tom pitanju. 

Istaknula je da bi i RS mogla da poduzme recipročne mjere i da odlaže svoj radioaktivni otpad u blizini Dubrovnika. 

''Imamo i mi radioaktivnog otpada. Ako smatraju da trebaju naš narod trovati, stavit ćemo i skladište iznad Dubrovnika i pozvat ću da svi tamo odlažu, ukoliko je to način i ako uvodimo mjere reciprociteta. Ali to nije način rješavanja problema'', ustvrdila je ona i dodala da nitko nema pravo da ugrožava građane druge zemlje. 

Golić je ukazala da su svi građani RS i FBiH zabrinuti i da nadležni organi RS neće odustati od borbe protiv odlagališta otpada na Trgovoskoj gori, jer namjerama Hrvatske u ovom slučaju nije ugroženo samo oko 230.000 stanovnika koji žive u blizini sliva i pritoka Une. 

Načelnik općine Novi Grad/Bosanski Novi Miroslav Drljača je rekao da je odlagalište u neposrednoj blizini te lokalne zajednice neprihvatljivo te da je neprihvatljivo to što Hrvatska, kako kaže, ignorira postojanje građana Novog Grada/Bosanskog Novog i svih ostalih u rizičnom području. 

Najavio je sjednicu lokalnog foruma za sigurnost te Skupštine općine samo o toj temi. 

''Očekujemo od institucija BiH da zaštite svoje građane kako bi živjeli u sredini koja nije ekološki ugrožen'', dodao je Drljača, nakon sastanka u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close