VIJEĆE MINISTARA

Ministri se pripremaju za Beč

Vijesti / Flash | 25. 08. 2015. u 15:30 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH danas je na sjednici podržalo pripremljene projekte i prijedloge koje će izaslanstvo BiH predstaviti na summitu zemalja zapadnog Balkana 26. i 27. kolovoza 2015. godine u Beču, s posebnim akcentom na izgradnji prekograničnih mostova u Gradiški i Svilaju, priopćila je Služba za informiranje Vijeća ministara.

Data je podrška izaslanstvu BiH da na konferenciji inzistira na projektima izgradnje Jadransko-jonskog autoputa kroz Bosnu i Hercegovinu, kao i na Jadransko-jonskom plinovodu koji bi prolazio kroz BiH. Na konferenciji se očekuje podrška izgradnji 400 KV dalekovoda Srbija-BiH-Crna Gora. Naglašena je potreba da se u narednom periodu detaljno pripreme projekti iz energetske oblasti.

Predsjedavajući VMBiH Denis Zvizdić ovlašten je da potpiše izjavu da će BiH nastaviti raditi na izradi strateških energetskih dokumenata. Izaslanstvo BiH će na skupu u Beču podržati uspostavu Regionalnog centra za mlade.

Očekuje se da će na konferenciji biti riječi o izbjegličkoj krizi i u tom smislu Vijeće ministara je donijelo zaključak da će BiH poštovati sve međunarodne standarde i pružiti očekivani nivo humanosti prema izbjeglicama koje eventualno dođu u BiH.

Vijeće ministara poziva Europsku uniju i međunarodne humanitarne organizacije da pojačaju pomoć zemljama koje su najviše izložene izbjegličkom talasu, u prvom redu Srbiji i Makedoniji. Vijeće ministara je sa svoje strane izrazilo spremnost da pruži svu neophodnu pomoć, u skladu sa mogućnostima.

Zaduženo je Koordinacijsko tijelo za pitanje migracija da pripremi sveobuhvatnu informaciju koja će sadržavati sigurnosnu procjenu, kao i procjenu kapaciteta BiH u slučaju masovnog priliva izbjeglica.

Kopirati
Drag cursor here to close