Zakoni na šminkanju

Ministri se imenuju po nejasnom zakonu

Vijesti / Flash | 02. 01. 2015. u 10:38 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine u 2014. načinilo je i u parlamentarnu proceduru uputilo prečišćeni tekst Zakona BiH o izvršenju kaznenih sankcija, a kako je rečeno Agenciji Fena u tom ministarstvu, usvajanje tog zakona očekuje se do rujna 2015. godine.

Načinjeno je šest pravilnika iz oblasti izvršenja kaznenih sankcija radi usuglašavanja norme s Izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju kaznenih sankcija koji je objavljen 2013. godine.

Također, Ministarstvo je radilo na Zakonu o štrajku koji je Vijeće ministara BiH razmatralo na sjednici u srpnju 2014. godine, ali je odgodilo izjašnjenje dok se ne obave dodatne konsultacije, te će zakon biti vraćen u proceduru čim se ispune potrebni uvjeti.

Kada je u pitanju Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ministarskim imenovanjima, imenovanjima Vijeća ministara BiH i drugim imenovanjima, on je upućen na mišljenje nadležnim institucijama, a sugerirano je da se zbog nejasnoće postojećeg zakona pristupi izradi novog zakona čije bi norme bile precizne i primjenjive, umjesto izmjena i dopuna postojećeg te se pristupilo izradi novog zakona.

Ministarstvo je pripremilo Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama BiH,a o njemu su obavljene konzultacije, nakon čega se pristupilo razmatranju zakona te sačinjavanju konačnog teksta nacrta zakona.

''Poseban značaj ovog zakona se ogleda u uređivanju pitanja prava na udruživanje, pa je posebna pažnja posvećena komentarima i sugestijama pribavljenim u postupku konzultacija'', rečeno je Feni u Ministarstvu.

Načinjen je i radni tekst Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi te se obavljaju dodatne konzultacije sa zainteresiranim institucijama kako bi zakonski tekst bio što potpuniji i jasniji.

Iako je u Planu Vijeća ministara predviđeno da se ovi zakoni predlože Parlamentarnoj skupštini BiH, zbog značaja materije koju ovi zakoni reguliraju ostavljeno je da se obave dodatne konzultacije prije predlaganja zakona u dalju proceduru.

Kada su u pitanju planovi za 2015. Ministarstvo pravde BiH namjerava nastaviti započete procese sačinjavanjem zakonskih tekstova čija je primjena postala otežana uslijed neadekvatne zakonske regulative.

Prije svega, Planom rada za 2015. predviđeno je da se zakonski tekstovi sačinjeni u 2014. godini, a koji zbog predostrožnosti i želje za dodatnim konzultacijama nisu upućeni u proceduru, upute tijekom 2015.

Planirano je zaključivanje bilateralnih ugovora sa zemljama prema kojim je ocijenjeno da postoji gravitacija kretanja bh. građana, s ciljem da se pravne oblasti od značaja detaljnije urede, kao i poboljšanje rada i poslovanja u svim oblastima gdje Ministarstvo pravde BiH kontinuirano vrši poslove, rečeno je Feni iz Ministarstva pravde BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close