Odugovlačenje

Ministri EU bez dogovora o podjeli tereta migranata

Vijesti / Flash | 18. 11. 2016. u 20:21 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministri unutrašnjih poslova Europske unije priopćili su danas da su i dalje daleko od postizanja kompromisa o tome kako podijeliti teret migranata, koji su masovno ušli u Europu.

AFP podsjeća da EU nastoji primijeniti sporazum postignut u rujnu prošle godine, o preraspodjeli 160.000 tražitelja-azila iz Italije i Grčke, ali istočne članice odbacuju sustav kvota, a druge odugovlače s primjenom.

Njemački ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere smatra da su potrebni dodatni pregovori i ocjenjuje da među članicama EU i dalje postoje brojna neslaganja.

''Svaka država članica mora da preuzme određeni dio izbjeglica'', rekao je Maiziere na pregovorima u Bruxellesu.

Italija, koja je na udaru vala migranata, ismijala je koncept "fleksibilne solidarnosti" pošto istočne članice odbacuju svoj dio kvota azilanata i, umjesto toga, nude financijsku i drugu vrstu pomoći.

''To je prije teško ismijavanje nego fleksibilna solidarnost'', rekao je talijanski ministar unutrašnjih poslova Angelino Alfano.

Usprkos tome što je prošle godine postignut dogovor o preraspodjeli 160.000 migranata iz Italije i Grčke, zemlje istočne Europe, među kojima su Slovačka, Poljska i Mađarska, odbile su da ih prime, podsjeća Reuters.

''Ne možemo da se pretvaramo da kvote, kakve su sada, funkcioniraju'', poručio je ministar unutarnjih poslova Slovačke Robert Kalinak.

Kopirati
Drag cursor here to close