Promet i komunikacije

Ministarstvo tvrdi: Inspekcija pogriješila, tvrtka koja čisti ceste ispunjava sve uvjete

Pitali smo kako je moguće da Vlada FBiH, odnosno Ministarstvo Prometa i komunikacija, sklopi ugovor s firmom za posao koji firma po navodima Inspekcije nije u stanju obavljati...
Vijesti / Flash | 25. 01. 2019. u 09:14 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

‘’Federalno ministarstvo prometa i komunikacija je u postupku licenciranja temeljem Pravilnika o licenciranju izvođača radova redovnog održavanja cesta ustanovilo da izvođač radova ‘Putevi d.d. Mostar’ ispunjava sve uvjete propisane Pravilnikom, te mu je izdana licenca koja je jedan od uvjeta za sudjelovanje na natječaju za redovno održavanje magistralnih cesta’’, govore za Bljesak.info iz ureda Denisa Lasića, federalnog ministra prometa i komunikacija.

Naime, Federalna uprava za inspekcijske poslove, koja radi na utvrđivanju razloga prometnog kolapsa na magistralnoj cesti M-17, u mjestu Donja Jablanica, još u 2017. godini utvrdila je da gospodarski subjekt iz Jablanice koji se bavi održavanjem cesta nije ispunjavao šest uvjeta za dobivanje licence za taj posao. Također, inspekcija je utvrdila i kako ovaj gospodarski subjekt, između ostaloga, ne posjeduje adekvatne ljudske i mehaničke resurse za obavljanje poslova održavanja putova.

Pogrešno tumačenje

Na upit kako je moguće da Vlada FBiH, odnosno Ministarstvo Prometa i komunikacija sklopi ugovor s firmom za posao koji firma po navodima Inspekcije nije u stanju obavljati, iz ovog Ministarstva za Bljesak.info govore kako su nedostaci, koje je Inspekcija uočila, rezultat pogrešnog tumačenja Pravilnika te s toga nije bilo razloga za ukidanje licence.

‘’Inspekcijski nadzor na koji se poziva Federalna Uprava za inspekcijske poslove u 2017. godini je izvršen po zahtjevu Federalnog ministarstva prometa i komunikacija i JP Ceste Federacije BiH u poduzeću ‘Putevi d.d. Mostar’. Nakon nadzora sačinjen je zapisnik koji je inspekcija dostavila poduzeću, a Ministarstvo obavijestila o istom. U zapisniku inspekcija je ukazala na određene potencijalne nedostatke po pitanju radne snage i mehanizacije. S obzirom da je Federalno ministarstvo prometa i komunikacija donositelj Pravilnika ono je jedino mjerodavno i nadležno za tumačenje istog. Stoga je odmah po primitku zapisnika Ministarstvo ponovno izvršilo pregled dokumentacije, te organiziralo sastanak sa inspekcijom održan 13.11.2017. godine u cilju pojašnjenja i tumačenja određenih članaka Pravilnika. Na tom sastanku ustanovljeno je da su potencijalni nedostatci koji su konstatirani zapisnikom rezultat pogrešnog tumačenja Pravilnika, pa nije bilo razloga za ukidanjem licence, jer je poduzeće ispunjavalo sve potrebne uvjete sukladno Pravilniku’’, objašnjavaju iz kabineta ministra Lasića.

Također, napominju da je licenca samo jedan od uvjeta za sudjelovanje na natječaju za redovno održavanje magistralnih cesta, a koji je u nadležnosti JP Ceste Federacije BiH.

Pokrenute istrage

Podsjećamo, Federalna uprava za inspekcijske poslove pokrenula je istragu oko utvrđivanja razloga prometnog kolapsa na magistralnoj cesti M-17, te su federalni inspektori podsjetili na činjenicu kako su još u 2017. godini utvrdili da gospodarski subjekt iz Jablanice koji se bavi održavanjem cesta nije ispunjavao šest uvjeta za dobivanje licence za taj posao.

''Inspektori su nadzor vršili u smislu provjere uvjeta za posjedovanje Licence A+ od gospodarskog subjekta koji ima javno ovlaštenje za održavanje cesta i autoputova, po Pravilniku o licenciranju izvođača radova redovnog održavanja cesta. Ovaj gospodarski subjekt, između ostaloga, nije posjedovao adekvatne ljudske i mehaničke resurse za obavljanje poslova održavanja putova, o čemu je 23. listopada 2017. godine informirano i Federalno ministarstvo prometa i komunikacija'', priopćeno je ranije iz ove Inspekcije.

U ovaj slučaj se uključilo i Županijsko tužiteljstvo HNŽ koje je formiralo kazneni predmet povodom nastale situacije sa (ne)održavanjem magistralne ceste M-17 Mostar-Sarajevo i obustave prometa na području općine Jablanica.

''U cilju utvrđivanja svih relevantnih činjenica, te postojanja eventualne kaznene odgovornosti određenih osoba zatraženo je od nadležnih institucija,kao i MUP-a HNŽ, dostavljenje službenih izvješća o navedenom događaju'', navode iz Tužiteljstva i dodaju kako će o rezultatima poduzetih aktivnosti javnost će biti blagovremeno obaviještena.

Prema informacijama iz JP Cesta Federacije tvrtka Putevi d.d. Mostar koju je kupilo jablaničko poduzeće Babić d.o.o. zadužena je za održavanje ovog dijela magistralne ceste M-17. Ugovor je zaključen 2014. godine a produžen je odlukom Vlade FBiH, iako je istekao u kolovozu prošle godine. Iz ove tvrtke do zaključenja teksta nismo uspjeli dobiti informacije.

 

Kopirati
Drag cursor here to close