Umjesto kupovine

Ministarstvo pravde iznajmit će opremu za nadzor osuđenika

Vijesti / Flash | 03. 04. 2014. u 07:00 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo pravde Federacije BiH raspisalo je novi međunarodni tender "za iznajmljivanje softvera i opreme za elektronski nadzor osuđenika" na razdoblje od tri godine, koje će platiti čak 5,1 milijun KM, objavile su Nezavisne novine.

Milijunska opterećenja

banjalučke novine podsjećaju kako županijsko tužiteljstvo u Sarajevu već vodi istragu protiv ministra Zorana Mikulića o prethodnoj javnoj nabavci ovog sustava, zbog osnova sumnje da je mostarskoj kompaniji "Unis telekomunikacije" omogućio da avansno u cijelosti naplati usluge elektronskog nadzora osuđenika, koje su fakturirane, ali nisu isporučene tijekom 2012. godine. Prema navodima iz istrage, ovim putem je federalni proračun oštećen za oko 683.000 KM.

Znakovito je, navode Nezavisne novine, da nova naručena oprema neće biti kupljena, već iznajmljena, što upućuje na to da će federalni proračun umjesto tek jednom, periodično trpjeti milijunska opterećenja samo na stavci "elektronske kontrole" osuđenika.

Iz tih razloga nije jasna ekonomska opravdanost ove nabavke u procesu čiji bi krajnji opravdani cilj trebao biti znatno smanjenje troškova izdržavanja zatvorskih kazni. No, iz federalnog Ministarstva pravde navode da za ovo imaju razloge.

Ubrzani postupak

"Opredjeljenje da se oprema iznajmljuje, a ne kupuje, argumentirana je potrebom za bržom realizacijom osuđujućih presuda, te okolnostima da ovo ministarstvo svojim resursima nije u mogućnosti osigurati opsluživanje sofisticirane opreme i održavanje pratećeg informatičkog sustava koji je opslužuje. Opredjeljenju u prilog ide i činjenica da ova vrsta opreme, kao i sva druga informatička oprema, tehnološki brzo zastarijeva, te se u roku od tri do pet godina ne može amortizirati", tvrde iz Ministarstva.

Na pitanje ima li ova nabavka bilo kakve veze sa spornom prethodnom, koju istražuje sarajevsko tužiteljstvo, iz Ministarstva odgovaraju da je prethodna "također bila transparentna i javna".

"Radilo se o međunarodnom ubrzanom postupku koji je obuhvaćao razdoblje od jedne godine. Ova javna nabavka je novi postupak, također međunarodni, i odnosi se na trogodišnje razdoblje", ističu iz Ministarstva pravde.

Dan zatvora 23,40 KM

Nezavisne novine pišu kako za Ministarstvo ni cijena od 5,1 milijun KM za iznajmljivanje nije sporna. Navode da im se "teško očitovati u pogledu konstatacije da je ovaj aranžman skup jer im nije jasno kojim smo se parametrima služili".

''U vezi s vašom opaskom u pogledu cijene može vam koristiti i podatak da boravak osuđene osobe dnevno u kazneno-popravnom zavodu košta između 60 i 80 KM, a da putem elektronskog nadzora jedna osoba dnevno predstavlja trošak od 23,40 KM, što je cijena iznajmljivanja prema prvom postupku", ističu iz Ministarstva pravde FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close