Vjerska putovanja

Ministarstvo obrane: Za duhovno uzdizanje vojnika 350.000 KM

Vijesti / Flash | 01. 07. 2016. u 16:28 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Politički i vojni vrh Ministarstva obrane (MO) i Oružanih snaga (OS) BiH za ovu godinu planirao je čak devet vjerskih putovanja tijekom kojih će se "duhovno uzdizati" vojnici pravoslavne, islamske i katoličke vjeroispovijesti, pišu Nezavisne novine.

Prema službenim podacima koji su proslijeđeni iz MO BiH, za ove aktivnosti proračunska blagajna bit će olakšana nekih 350.000 KM, a uvjerljivo najviše vjerskih putovanja u 2016. Imat će vojnici pravoslavci, ukupno šest, vojnici katolici dva, a vojnici muslimani tek jedno, ali i te kako vrijedno.

Naime, i ove, kao i prethodnih godina, za vjernike islamske vjeroispovijesti, koji valjda to zasluže ili koji to izlobiraju, planirano je putovanje (hadžiluk) i obavljanje hadža u svetoj Meki, u Saudijskoj Arabiji, što je jedan od pet temelja islama, pa ćemo tako i nakon ovog hodočašća dobiti novu garnituru vojnika hadžija.

Tako su, otprilike, raspoređena i sredstva.

Za odlazak na hadž i neke dodatne aktivnosti planirano je 140.000 KM iz proračunske blagajne, dok je, istovremeno, za šest pravoslavnih hodočašća planirano 114.000 KM.

Vojnici pravoslavne vjere ove će godine moći birati između Svete gore Hilandara (Grčka), manastira Ostrog u Crnoj Gori, fruškogorskih manastira (Srbija), valjevskih manastira (Srbija), Krfa (Grčka), te manastira Krka u Hrvatskoj.

Na kraju, Ured katoličkog dušobrižništva u 2016. na raspolaganju ima 96.000 KM, a sredstva su namijenjena za vjerska putovanja u Lourdes (Francuska), te u Mariju Bistricu (Hrvatska).

Na sve ovo iz MO BiH navode da se organizacija i obavljanje vjerskih aktivnosti zasnivaju na principu individualne slobode izražavanja i na objektivnim vojnim potrebama.

"Crkve i vjerske zajednice u BiH svoju obavezu prema vjernicima pojedinačno ostvaruju kroz organizacijsku strukturu MO i OS BiH koja se zove Vjerska služba, a koju čine Vojno muftijstvo, Pravoslavno dušebrižništvo, Katoličko dušobrižništvo i organizacijska cjelina ostalih vjerskih zajednica. Prilikom planiranja proračuna MO BiH svaka organizacijska cjelina vjerske službe izrađuje planove i programe rada, na osnovu kojih podnosi proračunski zahtjev, navode iz MO BiH Ističu da su ti i takvi planovi i programi "sastavni dio jedinstvenog sustava planiranja MO i OS BiH".

"Pojedina hodočašća imaju međunarodni, tradicionalni i diplomatski karakter. Tako je, recimo, 2016. održano 58. vojno hodočašće u Lourdesu, na kojem su izuzev predstavnika BiH sudjelovali predstavnici više od 50 oružanih snaga iz cijeloga svijeta", dodaju iz MO BiH. Na kraju zaključuju da dio sredstava za hodočašća osiguravaju sami pripadnici MO i OS, te da je tendencija smanjenja troškova posljednjih godina.

Kopirati
Drag cursor here to close