Članstvo u NATO

Ministarstvo obrane čini napore na ispunjavanju uvjeta za aktiviranje MAP-a

Vijesti / Flash | 08. 09. 2017. u 11:27 Ma.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš sa suradnicima sastala se s otpravnikom poslova Veleposlanstva SAD u BiH Paulom Horowitzem, s kojim je razgovarala o aktivnostima Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH na aktiviranju Akcijskog plana za članstvo u NATO (MAP), procesu rješavanja viška naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava i implementaciji usvojenog dokumenta "Pregled obrane".

Pendeš je istaknula da je Ministarstvo obrane BiH učinilo značajne napore u vezi s ispunjavanjem talinskog uvjeta za aktiviranje MAP-a, te naglasila da će u predstojećih mjesec dana ti rezultati biti još vidljiviji, uzimajući u obzir konstantan napredak u knjiženju vojne imovine, napredak u implementaciji "Pregleda obbrane", kao i predanost Ministarstva obrane BiH na reformama u sektoru obrane.

Podsjetila je da je u procesu knjiženja, od 2015. na Ministarstvo obrane BiH uknjiženo 28 perspektivnih lokacija, te da zbog složenosti procedura i postupaka knjiženja imovine na različitim nivoima vlasti u BiH, postoje razlozi na koje Ministarstvo obrane BiH ne može direktno uticati. U tom kontekstu, konstantan je napredak načinjen u proteklom periodu, pri čemu se razgovaralo i o izazovima i načinima savladavanja objektivnih poteškoća pri knjiženju te imovine.

Također, na sastanku je bilo govora i o planiranoj posjeti ministrice Pendeš Sjedinjenim Američkim Državama, tijekom kojega će, osim sudjelovanja na NATO konferenciji u okviru Programa izgradnje integriteta u obrambenom sektoru, ministrica i delegacija MO i OS BiH imati i sastanke s visokim dužnosnicima u američkoj administraciji.

Pendeš je zahvalila Vladi i Ambasadi SAD-a na doprinosu i pomoći koju Vlada SAD-a konstantno pruža BiH u oblasti obrambene suradnje i posvećenosti aktiviranju Akcijskog plana za članstvo BiH u NATO (MAP), priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva obrane BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close