Pare, pare, pare

Ministarstvo financija: MMF predložio 815 milijuna KM za BiH

Vijesti / Flash | 19. 07. 2012. u 14:53 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni monetarni fond (MMF) predložio je 338,2 SRD za Bosnu i Hercegovinu što je, prema zadnjem tečaju Centralne banke, ekvivalent od 815 milijuna KM, od čega bi FBiH pripale dvije trećine, saznaje Agencija Fena iz Federalnog ministarstva financija nakon sjednice Fiskalnog vijeća Bosne i Hercegovine održanog s predstavnicima MMF-a.

Na toj sjednici, kako je tijekom dana priopćeno iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH, rano jutros dogovoren je najveći broj pitanja iz Nacrta pisma namjere za zaključivanje novog stand-by aranžmana s MMF-om.

Pismo namjere ipak još nije usuglašeno, ostalo je još nekih nesuglasica i tek nakon usuglašavanja znat će se dinamika isplate i kada će biti dvije tranše u ovoj godini te u kojem iznosu, ističu iz Federalnog ministarstva financija.

Prema priopćenju Službe za informiranje Vijeća ministara, delegacija MMF-a će revidirani tekst Pisma namjere dostaviti na razmatranje članovima Fiskalnog vijeća do kraja tjedna.

Ukoliko se postigne suglasnost s predloženim tekstom, Pismo namjere bit će proslijeđeno na pregled u Washingon.

Federacija BiH i Republika Srpska preuzele su obvezu usvajanja rebalansa proračuna i odluke o načinu međusobnog poravnanja u vezi s prihodima od neizravnih poreza te provedbe dogovorenih mjera strukturalnih reformi, što će Bosni i Hercegovini omogućiti sklapanje novog stand-by aranžmana.

U tom slučaju dvije tranše bile bi isplaćene do kraja godine.

Potpisivanje Pisma namjere s MMF-om otvorit će mogućnosti za dobivanje sredstava za provedbu reformi u BiH od Evropske komisije (EK) i Svjetske banke (WB).

Sjednici Fiskalnog vijeća, uz predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i Fiskalnog vijeća Vjekoslava Bevandu i zamjenika predsjedavajućeg te državnog ministra financija i trezora Nikolu Špirića, nazočili su predsjednici entitetskih vlada Nermin Nikšić i Aleksandar Džombić, ministri financija FBiH Ante Krajina i Republike Srpske Zoran Tegeltija.

U ime guvernera Centralne banke BiH nazočio je viceguverner Radomir Božić, a uime Brčko Distrikta BiH Mato Lučić, priopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close