76 tisuća KM

Ministarstvo civilnih poslova nabavlja dva automobila

Vijesti / Flash | 17. 11. 2016. u 15:13 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine donijelo je Odluku o pokretanju javne nabavke dva putnička vozila ukupne vrijednosti 76.923.000 konvertibilnih maraka - bez PDV-a.

Odobreno je pokretanje postupka javne nabavke vozila za vlastite potrebe. Za provođenje nabavke osigurana su sredstva na poziciji kapitalnih izdataka proračuna Ministarstva, piše N1.

Kupovina novih vozila posljednjih je mjeseci veoma popularna aktivnost u bosanskohercegovačkim institucijama.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine  je nedavno donijela odluku o odobravanju nabavke automobila za potrebe Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica. Odobrena je nabavka motornog vozila srednje klase sa maloprodajnom cijenom do 70.000,00 KM, uključujući i dodatnu opremu - zapremine motora 2,0, snage 110 KW/150 KS, vrste motora TDI.

Ovo ministarstvo će uskoro dobiti i dva motorna vozila niže srednje klase sa maloprodajnom cijenom do 30.000,00 KM, uključujući i dodatnu opremu, zapremine motora 1,5, snaga 66 KW/90 KS, vrsta motora diesel.

Točka dnevnog reda na sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine održanoj 18. listopada bio je i Prijedlog odluke o odobravanju nabavke putničkog vozila za potrebe Federalnog ministarstva financija.

Ministrica Jelka Miličević je, podsjećamo, odlučila da kupi novi službeni automobil za šta će izdvojiti do 90.000 KM. Trend kupovine novih skupocijenih automobila popularan je i u Predsjedništvu BiH. Ova institucija je u 2016. godini izdvojila skoro 200.000 KM za nabavku luksuznog službenog automobila.

Nedavno je objavljeno kako će uskoro novi automobil dobiti Ured predsjedavajuće Skupštine KS Ane Babić. Za automobil je iz proraćuna izdvojeno 45.000 konvertibilnih maraka bez PDV-a.

Podsjećamo, prosječna neto plaća u BiH iznosi 838 KM; prosječna potrošačka korpa tri puta više. U centrima poput Sarajeva ili Banja Luke ipak se bolje živi, no to nije realna slika. U Tuzlanskoj županiji je najveći broj nezapolenih, 43.702 ili 21.82%.

Ekonomski ekpert, Zlatko Hurtić u razgovoru za N1 prije nekoliko tjedana govorio je o velikom procentu stanovnika BiH koji žive ispod granice siromaštva. No, ne smeta to institucijama da se, kupujući nova vozila - kupaju u luksuzu. Na tržištu postoje jeftinije varijante novih vozila. Ali ovdje, utisak je, vrijede neka druga pravila.

"Oko 20 posto ljudi u BiH živi na granici ili ispod praga siromaštava.To je svaki peti stanovnik sa 250 maraka potrošnje mjesečno. No analize potrošnje pokazuju da postoji i visoka klasa koja troši iznad 10.000 KM mjesečno.Ona je značajna, oko 15 posto stanovništva", naglasio je Hurtić.

Do sljedeće kupovine novog luksuznog četverokotača.

Kopirati
Drag cursor here to close