neka se nađe

Ministarstvo bez ministra kupuje novi Passat

Vijesti / Flash | 28. 03. 2016. u 06:57 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako puna četiri mjeseca funkcioniraju bez ministra, a nakon što je zbog poznatih političkih događaja smijenjen DF-ov kadar Slavko Matanović, trenutnom rukovodećem kadru Ministarstva prometa i komunikacija BiH to ne predstavlja nikakvu zapreku da maksimalno koriste pogodnosti državne institucije i državne službe, pišu Nezavisne novine.

Tako su, naime, nedavno pokrenuli i gotovo završili proceduru nabavke nove limuzine (po svemu sudeći novog VW Passata), koja će porezne obveznike u BiH koštati 50.000 KM.

Nezavisne novine navode kako nisu uspjeli dobiti odgovore o potrebi za novim automobilom zbog blagdana, ali ni je li ova nabavka zakonita, kada znamo da na čelu Ministarstva nema najodgovornijeg čovjeka koji potpisuje i odobrava sve ovakve stvari.

No, sudeći prema samoj cijeni, vozilo se kupuje upravo za potrebe zamjenika ministra, a moguće da će ga koristiti i tajnik, navode Nezavinse i podsjećaju kako je Vijeće ministara u međuvremenu usvojilo Pravilnik o uvjetima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH.

Prema tom pravilniku, vozila do 50.000 KM spadaju u srednju klasu, a pravo da ih nabavljaju imaju direktor, zamjenik direktora i glavni inspektor OSA BiH, kao i zamjenici državnih ministara te rukovoditelji institucija, tako da je ova forma zadovoljena.

Potpuno je, pak, drugo pitanje koliko je jedan ovakav pravilnik, koji, primjera radi, članovima Predsjedništva BiH i državnom premijeru dopušta da nabavljaju vozila i do 120.000 KM (!), uopće moralan u situaciji socijalne bijede s kojom se bh. društvo godinama bori.

Ivica Ćavar, projekt menadžer Centra civilnih inicijativa (CCI), smatra kako bi bilo mudro da su u Ministarstvu prometa i komunikacija najprije sečekali završetak procedure imenovanja novog ministra.

"Novac poreznih obveznika u ovo vrijeme mora se trošiti krajnje racionalno. Dakle, ako se može mjesecima čekati na novog ministra, onda se sigurno moglo čekati i s ovom nabavkom dok ne dođe novi ministar", zaključuje Ćavar.

Kopirati
Drag cursor here to close