suverenitet

Ministar za Brexit: Neće biti pokušaja da se ostane u EU

Vijesti / Flash | 05. 09. 2016. u 19:43 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar je da Velika Britanija službenu proceduru izlaska iz Europske unije pokrene mjesec dana kasnije i to obavi kako treba, rekao je u ponedjeljak ministar za Brexit David Davis i poručio da kontrola useljavanja u Britaniju ne isključuje dobre trgovinske odnose nakon izlaska iz EU.

Davis je također rekao u parlamentu da Britanija ne treba biti članicom jedinstvenog europskog tržišta da bi imala pristup tom tržištu, prenosi Hina.

"Mi ćemo aktivirati Članak 50 čim to bude razumno moguće", kazao je. "Radije bih kasnio mjesec dana i to napravio dobro nego mjesec dana ranije pogrešno."

Istaknuo je da će Britanija napustiti EU i ponovno uspostaviti svoj suverenitet.

"Kao što je premijerka (Theresa May) jasno rekla neće biti pokušaja da se ostane u EU... Nikakvih pokušaja da se odgodi, blokira ili spriječi volja britanskog naroda. Nikakvih pokušaja da se provede drugi referendum zato što neki ljudi nisu zadovoljni prvim odgovorom", istaknuo je.

Davis je također kazao da je vlada čvrsta u nakani da ima "najslobodnije moguće trgovinske odnose" s EU-om uz istodobnu kontrolu imigracije u Britaniju.

Po njegovim riječima, Britanija ne vjeruje da kontrola imigracije iz EU-a isključuje mogućnost održavanja dobrih trgovinskih odnosa nakon Brexita.

Dužnosnici EU-a inzistiraju da Britanija mora prihvatiti četiri slobode Unije, među kojima je sloboda kretanja, ako želi ostati članicom jedinstvenog europskog tržišta. Međutim, dio britanskih dužnosnika se nada da će postići "jedinstveni" dogovor koji bi mogao omogućiti zemlji pristup tom tržištu uz istodobno jačanje kontrole imigracije.

"Trgovinski odnosi koriste objema stranama...", naglasio je Davis.

Kopirati
Drag cursor here to close