Vlaho Orepić

Ministar unutarnjih poslova demantira tvrdnje kako policija maltretira i tuče migrante u Hrvatskoj

Vijesti / Flash | 25. 01. 2017. u 07:19 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić u utorak je uputio javni poziv nevladinim udrugama da policiji donesu dokaze o navodnom maltretiranju migranata, kako bi zajednički riješili taj problem ako postoji, budući da policija ne raspolaže tim dokazima.

Upitan za teške optužbe migranata, na račun hrvatske policije, u kojima se spominju teška ozljeđivanja, krađe i primanje mita, Orepić je u Dnevniku Nove tv izjavio da te optužbe nisu istinite.

Dodao je kako nema saznanja da je hrvatska policija zaprimila dosad bilo kakve prijave o policijskom maltretiranju migranata, prenosi Hina.

Istaknuo je pritom da dio migranata ilegalno prelazi hrvatsku granicu i izbjegava zahtjev za azilom u Hrvatskoj jer bi Hrvatska tada bila prva zemlja EU, u koju bi ih se kasnije vraćalo iz nekih drugih europskih zemalja u koje žele otići.

Nevladine udruge koje su najavile da će danas nadležnim tijelima podnijeti službenu prijavu, potkrepljenu dokazima, pozvao je da dokaze dostave u najbližu policijsku postaju te obećao da će se nakon toga provesti detaljna istraga.

"Tražimo zajedničku suradnju s njima jer je to naš zajednički cilj", poručio je Orepić.

Govoreći o situaciji na hrvatskoj granici prema Srbiji, istaknuo je da je često riječ o ilegalnim prelascima te da je zadaća hrvatske policije spriječiti ih, što unosi nervozu raznim krijumčarima.

"Sve ovo što se događa na granicama, uglavnom se radi o osobama koje ilegalno prelaze granicu, odnosno o krijumčarenju ljudi, koje mi uspješno sprječavamo. Na to upućuju podaci da smo samo prošle godine imali 139 kaznenih djela koja terete 159 osoba", rekao je ministar.

"Mi jednostavno nemamo problem što se tiče migranata u Hrvatskoj", ustvrdio je ministar koji sastanak s nevladinim udrugama, o pitanju migranata, očekuje već u ponedjeljak.

"Tražimo intenzivnu suradnju, jer to su naši zajednički izazovi, a pozivam i sve te koji se nazivaju migrantima da se uredno prijavljuju u prvoj sigurnoj zemlji u koju prijeđu i da tamo zatraže azil i dobit će zaštitu koja je potrebna. Ilegalne procese Hrvatska će na svojim granicama, budite uvjereni, spriječiti", poručio je Orepić.

Inicijativa Dobrodošli i udruga Are You Syrious? pozvale su u utorak hrvatsku policiju da hitno prekine nasilno i nezakonito vraćanje izbjeglica s teritorija Hrvatske, da žurno provede istragu o nezakonitom protjerivanjima preko granice i sankcionira nasilne djelatnike i nadležne osobe, te da organizira povrat nezakonito protjeranih izbjeglica koje žele zatražiti azil u Hrvatskoj.

Kopirati
Drag cursor here to close