Odgovorne i više razine

Ministar: Nismo prikrivali smrt beba u Mostaru, bolnica je kasno prijavila slučaj

Vijesti / Flash | 18. 10. 2016. u 10:55 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ako je netko prikrivao smrt beba u SKB Mostar onda to nismo mi, onda su to oni gdje se ta stvar odvijala'', rekao je na press konferenciji ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ dr. sc. Goran Opsenica.

Ministar je rekao kako je sam pismeno zatražio inspekcijski nadzor od Federalne uprave za inspekcijske poslove, jer HNŽ nema zdravstvenog inspektora. Ukazao je na činjenicu kako je Federalna uprava prvo objavila izvješće na svojim službenim web stranicama prije nego što su ga oni dobili.

Odgovornost i na višim razinama

Rekao je kako su oni kao Ministarstvo učinili sve što su mogli kad je u pitanju ovaj slučaj. Također je naveo kako se o ovom slučaju nisu oglasile federalne razine vlasti.

''Jeste li čuli da se itko iz Federalnog ministarstva zdravstva za ovih mjesec i pol dana oglasio ili reagirao na ovaj način. Sve smjernice su bile usmjerene prema nama. Postupili smo sve što smo mogli i u okviru naših nadležnosti'', rekao je Opsenica.

Ministar je rekao kako su u SKB Mostar bili obvezni Zavodu za javno zdravstvo prijaviti ovaj slučaj, ali da to nisu učinili na vrijeme. Podsjetio je na kazne koje je izrekao županijski sanitarni inspektor.

Kazne od 500 KM

''Kazne su u nadležnosti sanitarnog inspektora i kazna je u ovom slučaju iznosila tri tisuće KM za Ustanovu i 500 KM za odgovoru osobu. Kazne nismo namjerno objavljivali ne želeći da se počnu mjeriti ljudska bića i životi djece kroz financijske vrijednosti'', rekao je ministar.

Podsjećamo, da su iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar potvrdili da su četiri bebe koje su preminule u kolovozu i rujnu ove godine imale bakteriju klebsiella pneumoniae. Ravnatelj bolnice Ante Kvesić je rekao kako su preminula nedonoščad i kako su imale teške zdravstvene dijagnoze i bez spomenute bakterije.

Nadzor napravljen

Ravnatelj je ranije predočio zapisnik o medicinskom nadzoru koji je izvršila Federalna uprava za inspekcijske poslove, a koji je sačinjen na osnovu medicinske dokumentacije iz ove bolnice.

U njemu je navedeno kako je muško nedonošče rođeno 12. kolovoza, preminulo 16. kolovoza. Drugo nedonošče, također muško je rođeno 17., a preminulo je 21. kolovoza. Treće ženko nedonošče je rođeno 19., a preminulo je 23. kolovoza. Četvrto nedonošče koje je preminulo 10. rujna je rođeno 31. kolovoza.

Federalna uprava za inspekcijske poslove izvršila je, 26. i 27. rujna ove godine, inspekcijski nadzor u oblasti zdravstvene inspekcije u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SBK) Mostar.

''Nakon ponovljenih nalaza hemokulture, kod svih nedonoščadi koja su smještena na tom odjelu izolirana je bakterija Klebsiella pneumoniae (sloj ESBL), a u jednom slučaju iz nalaza brisa vrha katetera izolirana je Klebsiella pneumoniae. Pored provedene antibiotske terapije, četvero nedonoščadi je umrlo, a četvero nedonoščadi (koje je imalo sličnu kliničku sliku uz pojavu simptoma sepse) je izliječeno'', navodi se u inspekcijskom izviješću.

Kopirati
Drag cursor here to close