Hrvatska

Ministar Božinović: Građani BiH i Srbije neće trebati u samoizolaciju

Božinović je kazao da se, nakon što je razgovarao s ministrima unutarnjih poslova Srbije, BiH, Mađarske i Slovenije, uspostavio režim prelaska granica koji je pokazao rezultate.
Vijesti / Flash | 15. 03. 2020. u 11:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović izjavio je u nedjelju da režim prelaska granice prema BiH i Srbiji ostaje isti te da osobe iz tih zemalja neće trebati ići u samoizolaciju.

"Sukladno zahtjevu HZJZ-a, sinoć su se na graničnim prijelazima, ne samo sa BiH, već i Srbijom i još nekima, radile provjere posebne opreme i ljudskog potencijala. Što se tiče režima ništa ne mijenja. Režim prema BiH i Srbiji ostaje kao što je bio", kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite RH.

I ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak potvrdio je da osobe iz tih zemalja neće trebati ići u samoizolaciju, javlja Hina.

Dogovor oko prelaska granica pokazao rezultate

Božinović je kazao da se, nakon što je razgovarao s ministrima unutarnjih poslova Srbije, BiH, Mađarske i Slovenije, uspostavio režim prelaska granica koji je pokazao rezultate.

"Do 7 ujutro izvršili smo prihvat četiri konvoja sa 195 teretnih vozila, s dva autobusa. Do sedam ujutro je iz Hrvatske na graničnom prijelazu Bajakovo izašlo 41 teretno vozilo, a isto tako 41 vozilo je izašlo u BiH na graničnom prijelazu Stara Gradiška", kazao je.

Naveo je da je u tranzitu u Hrvatskoj pod policijskom pratnjom 68 teretnih vozila i dva autobusa koji se kreću u smjeru Bajakova i 45 teretnih koji se kreću u smjeru Stare Gradiške.

Konvoj teretnih vozila koji je zbog epidemije koronvirusa bio zadržan na talijansko-slovenskoj odnosno slovensko-hrvatskoj granici krenuo je u subotu u večernjim satima.

Do nedjelje 46 zaraženih

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da je u Hrvatskoj sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom te ih je u nedjelju ujutro ukupno 46, javlja Hina.

"Pet novih je u Osijeku, riječ je o obiteljskom širenju i 2 nova slučaja u Zagrebu. Oni su recentni i nemamo relevantne informacije o nastanku bolesti", izvijestio je Beroš na konferenciji Nacionalnog stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske. Ukupno su 724 uzorka u testiranju te ih je 38 u obradi, dodao je.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu kazala je da oboljeli nemaju teže simptome te da nema novosti niti u stanju kod prethodno oboljelih. Naglasila je važnost da se ljudi prodržavaju propisanih mjera samoizolacije, za sprječavanje širenja koronavirusa.

Kopirati
Drag cursor here to close