nacionalni sastav

Minimalna zastupljenost Hrvata i Srba

Vijesti / Flash | 16. 02. 2016. u 08:58 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Federaciji BiH sustavno se krše odredbe Zakona o federalnim ministarstvima i drugim tijelima Federalne uprave u pogledu sastava zaposlenih, koji mora odražavati nacionalni sastav FBiH, što pokazuje i činjenica da od ukupno 85 inspektora u unutarnjoj kontroli ovoga entiteta samo njih 13 nisu Bošnjaci, piše "Večernji list", izdanje za BiH.

Prema pisanju lista, među poljoprivrednim i veterinarskim inspektorima nema Hrvata, dok se među zdravstvenim i šumarskim inspektorima nalazi samo po jedan.

Od ukupno 11 tržišnih inspektora, tek dva nisu Bošnjaci, a ista je situacija i sa inspektorima tržišta rada, kao i inspektorima za vode. Među osam urbanističko-ekoloških inspektora tek jedan nije Bošnjak.

U sektoru rudarsko-termo i elektroenergetske inspekcije od 12 zaposlenih, tri inspektora pripadaju drugim nacionalnim strukturama, dok je ostalih devet Bošnjaka. Kada je riječ o glavnim inspektorima, od njih 10 samo jedan nije Bošnjak.

U čak 70 posto ministarstava, uprava i agencija u FBiH uopće nema Hrvata ili su minimalno zastupljeni sa jednim ili dva čovjeka, a ništa bolja situacija nije ni kada je riječ o Srbima, upozorio je nedavno predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Na problem nedovoljne zastupljenosti Hrvata u institucijama FBiH nedavno je upozorila i federalni ministar financija Jelka Milićević, koja je istaknula kako u Ministarstvu financija FBiH od 125 zaposlenih radi samo 17 Hrvata, piše Večernji list.

"Možete misliti kako je stanje u Ministarstvu boraca gdje smo u prošle četiri godine imali doslovno 'ratni zločin'. Tek političkim dogovorom uspjeli smo vratiti dvoje ljudi tamo, ali stanje ni izdaleka nije dobro", rekla je Milićević.

Ona je naglasila da nacionalna struktura nije dobra ni u Federalnoj upravi civilne zaštite jer od 225 zaposlenih zanemariv je broj Hrvata, kao i u Glavnom tajništvu Vlade koji broji 96 zaposlenih, a vjerojatno i u drugim institucijama.

Na ovaj problem upozoravao je i predsjednik FBiH Marinko Čavara.

Kopirati
Drag cursor here to close