DW

Minhenski sudac uvjeren da je Perković sudjelovao u ubojstvu Đurekovića

Vijesti / Flash | 03. 01. 2014. u 17:19 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bernd von Heintschel-Heinegg, glavni sudac u procesu Krunoslavu Pratesu za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Münchenu, izrazio je u razgovoru za Deutsche Welle (DW) uvjerenost da je Josip Perković sudjelovao u tom ubojstvu, za koje je naredba stigla iz samog tadašnjega političkog vrha SFRJ.

Mi smo na kraju procesa bili uvjereni u to da je Perković suučesnik u ubojstvu Đurekovića. Perković je bio taj koji je dao naredbu i koji je sve imao u svojim rukama. No Perković nije taj koji je imao neke osobne koristi od ovog ubojstva. Ono je bilo naručeno od samog političkog vrha, kazao je Von Heintschel-Heinegg, koji danas radi kao odvjetnik.

Prates je na suđenju na Višem zemaljskom sudu u Münchenu 2008. osuđen na doživotnu kaznu zatvora za sudjelovanje u Đurekovićevu ubojstvu, a zaključeno je kako je glavni organizator bio Josip Perković.

Krunski svjedok u suđenju Pratesu bio je bivši agent Udbe Vinko Sindičić. Mnogi promatrači, kako u Njemačkoj tako i u Hrvatskoj, su zbog njegove upletenosti u rad tajnih službi dvojili u vjerodostojnost ovog svjedoka, napominje DW.

Sindičić je za nas bio važan svjedok, odgovara Von Heintschel-Heinegg.

Došli smo do zaključka da Sindičić, što se tiče podataka vezanih uz ubojstvo Đurekovića, govori istinu, dodaje bivši sudac, naglašavajući kako se u procesu posebno posvetili analizi uvjerljivosti Sindičića kao svjedoka u slučaju Đureković.

Na upit kako kao bivši sudac procjenjuje mogućnost da Perković zaista bude i izručen Njemačkoj, Von Heintschel-Heinegg je odgovorio kako sve upućuje na to da je hrvatskim vlastima u interesu da se suđenje Perkoviću održi u Hrvatskoj.

Druga mogućnost bila bi da se Perkoviću sudi u Njemačkoj i da u slučaju da dođe do okrivljujuće presude kaznu izdrži u Hrvatskoj. No to je u ovom trenutku u drugom planu, kazao je.

Kopirati
Drag cursor here to close