Međunarodni dan borbe protiv mina

Mine su opasne: Djecu treba educirati i upozoravati na opasnost od mina

Edukacija učenika osnovnih škola iz upozoravanja na opasnost od mina. Obilježavanje 4. travnja Međunarodnog dana borbe protiv mina
Vijesti / Flash | 25. 03. 2022. u 10:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U poslijeratnom periodu od minsko eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata, stradalo je 1.770 osoba, od kojih 620 smrtno. Od ovog broja 252 je ukupno stradale djece.

U cilju podizanja svijesti o opasnosti od mina, Centar za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini u suradnji s partnerskim organizacijama, provodi program Upozoravanja na opasnost od mina u Bosni i Hercegovini.

Ove aktivnosti uključuju edukaciju, informiranje putem medija ili direktni kontakt s rizičnim ciljnim skupinama.

Posebna pažnja je posvećena edukaciji djece kroz izvannastavne aktivnosti, ali i kroz predavanja u školama koje se nalaze u minski ugroženim općinama/gradovima.

Ovakav vid edukacije za djecu je vrlo značajan, jer većina djece školske dobi nikada nisu vidjeli i ne znaju kako izgledaju mine, te će na ovaj način naučiti da su mine opasne, da se ne smiju dirati, dok će istovremeno usvojiti ispravan način reagiranja u opasnim situacijama.

Od početka pandemije korana virusom, direktna edukacija za djecu je bila dosta otežana, tako da su i djeca ostala uskraćena za poruke koje život znače.

Kao odgovor na ovu situaciju, a povodom 4. travnja Međunarodnog dana borbe protiv mina, u tjednu od 04. do 08. travnja, u suradnji sa Federalnim i RS ministarstvima obrazovanja i znanosti i nadležnim pedagoškim zavodima, kroz sate razredne nastave bit će realiziran sat upozoravanja na opasnost od mina, u svim osnovnim školama u našoj zemlji, namijenjen učenicima šestog razreda.

Edukativni materijal koji će koristiti nastavnici za potrebe ovog sata, je urađen prema Priručniku za nastavnike osnovnih i srednjih škola ''Upozoravanje na mine i druga ubojita sredstva'' i odobren od strane Federalnog ministarstva znanosti i obrazovanja, kao i kantonalnih ministarstava.

Cilj nam je da u narednim godinama, navedenom edukacijom budu obuhvaćeni i ostali uzrasti školske djece, navode iz Centra za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini.

Na kraju dodaju kako se minske nesreće najčešće događaju upravo počekom proljeća.

Kopirati
Drag cursor here to close