Motiv za promjene

Mimica: BiH je ušla u ozbiljan proces pristupanja EU

Vijesti / Flash | 18. 02. 2016. u 10:08 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica izjavio je u intervjuu za Avaz da će predaja bh. aplikacije za članstvo u EU imati važan utjecaj ne samo na stabilizaciju unutarnjih odnosa u BiH nego i u samom regiji.

Mimica, iskusni hrvatski političar i diplomat, član je Europske komisije na čijem je čelu Jean-Claude Junkcer, institucije koja u narednim mjesecima treba izvršiti analizu kredibilnosti aplikacije za članstvo, na osnovu čega bi Vijeće EU trebalo zauzeti konačan stav o kandidatskom statusu BiH.

"Predaja aplikacije za članstvo zbilja je jedan veliki i važan korak BiH na dugom putu prema članstvu u Uniji. Iz hrvatskog iskustva znam koliko je to važan korak te znam šta sve iza njega stoji. No, u ovom trenutku, imajući u vidu ukupne unutarnje i odnose i perspektive u BiH, držim da predaja zahtjeva za članstvo u EU nema samo važnost za odnose BiH i EU ili za budući put te države ka Uniji nego ima jednako veliki i važan utjecaj na stvaranje jednog političkog trenutka", kazao je Mimica za Avaz.

Po njegovim riječima, država je u ozbiljnom procesu pokretanja reformi koje se temelje na europskim vrijednostima i načelima te na ukupnom pravnom poretku Unije.

"To, samo po sebi, iznutra u BiH može stvarati upravo ono što je u ovom trenutku najvažnije za vašu državu, a to je snažan poticaj za reformiranje države, a ja bih rekao čak i veliki motiv i spremnost za promjene", naglasio je.

Kopirati
Drag cursor here to close